Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M blundar för sitt bidrag till svarta jobb

Anna Kinberg Batra leder ett parti med en blind fläck.
Foto: Christian Örnberg

Moderaterna varnar för växande skuggsamhällen. M har en viktig poäng - men också en blind fläck stor som Lidingö.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I tisdags skrev Migrationsverket ner sin prognos igen: man räknar nu med runt 30 000 asylsökande under 2016.

I Svenska Dagbladet pekar Johan Forssell, Moderaternas migrationspolitiska talesperson, på en annan aspekt av asylpolitiken: att vissa av dem som får avslag väljer att stanna i Sverige. "Migrationsverket räknar med att uppemot 50 000 personer över en femårsperiod kan komma att gå under jorden efter att ha fått sina asylansökningar avslagna", skriver Forssell.


I retoriken har statsminister Stefan Löfven varit solklar: "En del får ja. De får vara kvar. Andra får nej och de får åka tillbaka."

I praktiken är läget mer dimmigt. När en gömd person kan söka asyl på nytt efter bara fyra år ökar drivkrafterna helt förståeligt att gå under jorden. Det faktum att papperslösa har rätt till sjukvård, tandvård och medicin "som inte kan anstå", och att barn har rätt till heltäckande sjuk- och tandvård samt skolgång, suddar också ut gränsen mellan Löfvens ja och nej.


Johan Forssell har helt rätt i att ett skuggsamhälle av storleksordningen större svensk stad vare sig är "rimligt, hållbart eller humant". Men Moderaternas tolerans för skuggsamhällen tycks variera rejält, beroende på politikområde.


Alliansregeringen drev igenom en extremt liberal arbetskraftsinvandringspolitik som har skapat många dunkla interiörer. I åratal har det rapporterats om människor som lockats till Sverige med falska kontrakt och löften och sedan tvingats arbeta som djur till slavlöner. Väl här har den anställda mycket lite att sätta emot: maktskillnaden gentemot en arbetsgivare som håller nycklarna till Sverige i sina händer är hisnande.

Det är synd att säga att Moderaterna, eller något annat alliansparti, har stått på barrikaderna när missförhållanden har avslöjats. De har inte tagit problemen på allvar. Tvärtom.


I migrationsöverenskommelsen drev alliansen igenom att asylsökande som får ett arbete snabbt ska kunna få permanent uppehållstillstånd. Detta samtidigt som migrationspolitiken i övrigt skärptes.


I måndags rapporterade P4 Sörmland att nyanlända utnyttjas inom städ, restaurang och byggbranschen i Eskilstuna. Många är förstås i stort behov av varje extra slant, kanske för att skicka till familjen i hemlandet, kanske för att avbetala flyktingsmugglare.

Nu när permanenta uppehållstillstånd står på spel kan man befara att utnyttjandet ökar. Försäljningen av falska arbetstillstånd kan bli en blomstrande bransch för kriminella. Och ingen politiker kan komma i efterhand och säga att hen varit naiv. Risken man har tagit är - solklar.


Moderaterna borde betänka att vi riskerar mer än ett skuggsamhälle. Vi riskerar att landets lagstiftare framstår som oacceptabelt godtrogna - eller rent av nonchalanta inför fusk och bedrägerier.

Då lägger sig ett ännu större dunkel över samhället som helhet.


Läs också:

Nya asylregler är tuffa men nödvändigaNaiva politiker bäddar för fusk 


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.