Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lyxlirarna i Aten

GREKISKA LYXPARLAMENTARIKER. Att kräva stora uppoffringar av medborgarna men själv hålla fast vid en skattefri inkomst som är nära tio gånger högre den beskattningsbara minimilönen - det är att bädda för generalstrejker, stenkastning och bensinbomber.
Foto: Robban Andersson

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Två dagars generalstrejk är just över. I dag ska det grekiska parlamentet anta det ännu vaga senaste sparpaketet, det vill säga om de följer det som var planen i går.

Men att hålla tidscheman är inte prio ett i krisstaten. I höstas var det så gott som klart att Grekland skulle gå till val nu i februari. Sedan talades det om april, senare om maj och nu glunkas om att partierna låter ekonomiprofessor Lucas Papademos sitta kvar som premiärminister för koalitionsregeringen en bit in på nästa år.

Prio ett för de grekiska partierna verkar dessvärre vara att hålla riksdagsledamöternas arvoden uppe. Bland nedskärningarna som nu ska klubbas finns en sänkning av den lagstadgade minimilönen från 751 till 586 euro i månaden, och med ytterligare 10 procent för dem som inte fyllt 26 år. Lägsta heltidslön hamnar då farligt nära ersättningsbeloppet för arbetslösa, som är 461 euro i månaden det första året.

Men inkomsten för de 300 parlamentarikerna sänks inte! De får en grundersättning på 4 662 euro i månaden, efter skatt. I likhet med svenska riksdagsledamöter sitter de i olika utskott, men i Aten räknas det som extraarbete och ger därför extra inkomst. Och - ortodoxt kors i taket - här gjordes faktiskt en besparing i fjol. Mötespengen sänktes från 200 till 150 euro per gång, men det blir ändå 1 300 euro extra i månaden i snitt.

Och jo, 2010 tog man bort bonus ledighetslönerna - 3,5 månader - för jul, påsk och semester. Men inte helt. Till jul trillar det in 500 euro, till påsk och semestern 250.


Helt rimligt har de fria tågresor, men därutöver rätt till leasingbil för 1 500 euro i månaden. De får 1 000 euro till hyran i Aten om de är från landet. De kan gå i parlamentets gym och där få träningshjälp av någon av de 29 anställda.

Att kräva stora uppoffringar av Papadopuolos och Papadopoulou men själv hålla fast vid en skattefri inkomst som är nära tio gånger högre den beskattningsbara minimilönen - det är att bädda för generalstrejker, stenkastning och bensinbomber. För att politiker ska få förståelse, om än inte uppskattning, för svåra beslut måste följderna även träffa dem själva. Annars blir förtroendeklyftan monumental.

De grekiska riksdagsledamöterna får alltså nästan in netto vad deras svenska kolleger (som dock är 349) tjänar brutto. Och det är ändå lite jämfört med de politiskt ansvariga för krisande Italien, som enligt en rapport opolitiske premiärministern Mario Monti beställt kommer upp i 18 000 euro i månaden. Monti vill ha hårda spartag här, men hittills har ledamöterna vägrat.

Svenska riksdagsledamöter är inte överbetalda, men alldeles för många. Däremot har de, liksom många heltidspolitiker i kommuner och landsting, alldeles för generösa inkomstgarantier/pensioner. De måste göras om, begränsas till ett år. Innan det är gjort kan politikerna i Pensionsgruppen aldrig justera åldergränserna i pensionssystemet.