Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lyssna på ÖB och fimpa FN:s kärnvapenförbud

ÖB Micael Bydén varnar för allvarliga konsekvenser om Sverige skulle ansluta sig till FN:s kärnvapenförbud.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Margot Wallström (S) måste acceptera ett nederlag i frågan om FN:s kärnvapenförbud.Foto: NAINA HELEN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Plakatpolitik är fel väg för att möta kärnvapenhotet.Foto: OKÄND

FN:s förbud mot kärnvapen är plakatpolitik när den är som sämst. Regeringen bör omedelbart slopa planerna på att skriva under.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I Sverige får ofta magkänslan styra politiken. Så var det när Riksdagen beslutade att göra FN:s barnkonvention till lag trots massiv kritik från juridiska instanser, som varnade för lagens otydlighet. Lagen går inte att tillämpa på enskilda fall, slog exempelvis Lagrådet fast.

Samma magkänsla vägledde regeringen när Sverige var med och förhandlade fram FN:s kärnvapenförbud. Konventionen röstades sedan igenom i FN sommaren 2017 av 122 länder – däribland Sverige. För att konventionen ska träda i kraft krävs dock att minst 50 länder ratificerar den. 

Det är lätt att förblindas av vackra principer. Vem drömmer inte om en värld utan kärnvapen och utan barn som far illa? Men det avgörande måste ändå vara vilka konsekvenser besluten får. Annars blir resultatet bara tom plakatpolitik - eller i värst fall skadlig dito.

Utredningen är en veritabel sågning av idén

Regeringen lät utredaren Lars-Erik Lundin analysera vilka konsekvenserna skulle bli om Sverige ansluter sig till kärnvapenförbudet. Hans slutsatser, som presenterades i januari, utgör en veritabel sågning av idén. 

Nu har även remissinstanserna fått säga sitt och kritiken bara växer i styrka. ÖB Micael Bydén varnar exempelvis för att ”en svensk underskrift riskerar få stora konsekvenser för försvaret av Sverige och hur Försvarsmakten löser sitt uppdrag.”

Försvarsmakten får medhåll av en rad andra tunga instanser som Förvarshögskolan, FOI och MSB. På motsatt barrikad står bland andra Svenska Freds, Läkare mot kärnvapen och Röda korset.

Det är klargörande polarisering. Fredsrörelsen har en given plats att fylla i civilsamhället, men den ska inte diktera svensk säkerhetspolitik.

Wallström och MP måste acceptera sitt nederlag

Därmed borde saken vara klar. Utrikesminister Margot Wallström (S) och Miljöpartiet måste acceptera sitt nederlag i denna fråga. Regeringen bör så snart som möjligt gå ut och klargöra att Sverige inte kommer att ansluta sig till kärnvapenförbudet. Argumenten emot väger för tungt:

• Ingen av kärnvapenstaterna är med och därmed kommer konventionen inte att ha någon effekt på nedrustningen.

• Den nya konventionen riskerar att konkurrera med det befintliga icke-spridningsavtalet NPT. Varför äventyra dagens väl fungerande mekanismer för nedrustning och kontrollverksamhet för att satsa på något oprövat och odefinierat i regi av världens resurssvaga stater?

• Ett undertecknande skulle allvarligt skada Sveriges säkerhetsintressen. Det skulle försvåra ett framtida svenskt Natomedlemskap och riskera dagens nära försvarssamarbete med USA.

• Sverige befinner sig i praktiken under USA:s kärnvapenparaply sedan 60-talet. Det ska vi vara innerligt tacksamma över i stället för att peka finger.

I Finland insåg man dessa realiteter från första början och deltog inte ens i förhandlingarna i FN. Den svenska regeringen däremot tyckte att vi hade råd med denna ideologiska piruett på världsscenen.

Det är hög tid att visa ansvar och fimpa förbudet.

 

Läs också: Wallströms plakatpolitik sätter vår säkerhet på spel