Lyssna på nya Säpo-chefen, Damberg

Axlar rollen. Charlotte von Essen är ny säkerhetspolischef, meddelade inrikesminister Mikael Damberg på en presskonferens under torsdagen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det har tagit inrikesminister Mikael Damberg (S) och regeringen flera år att ta beslut om att utreda datalagring av appar som Imessage och Whatsapp.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige är sårbart – och hoten från både extremister och främmande makt ökar. Den nya Säpo-chefen ärver ett tufft uppdrag. Kan hon få regeringens öra?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Charlotte von Essen blir ny chef för Säkerhetspolisen, meddelade inrikesminister Mikael Damberg på torsdagen. Hon är ny på posten men inte inom myndigheten, von Essen har varit biträdande Säpo-chef sedan 2017. 

Man kan nog lita på att den nya chefen redan känner till både styrkor och svagheter inom sitt fögderi. I sitt första uttalande sa von Essen att hotbilden mot Sverige ökar, och bedöms fortsätta öka de kommande åren. Det ställer krav både på Säpo och lagstiftarna:

”För Säkerhetspolisens del gäller det nu att vi fortsätter ligga steget före. Det förutsätter att vi både kan och får ta tillvara teknikutvecklingens möjligheter”, sa hon.

Kan inte Säpo dra nytta av ny teknik i dag? Nej, det kan man inte påstå. Inte ens teknik som börjar kännas gammal är inom räckhåll.

Ta datalagringen, till exempel. År 2016 släcktes den ned efter en EU-dom. Men där andra länder snabbt omarbetade sin lagstiftning, för att åter kunna ge polis och säkerhetstjänst åtkomst till datatrafik mellan exempelvis misstänkta terrorister, såsade Sverige. Det tog regeringen Löfven tre år att få ny lagstiftning om datalagring på plats. Och den var daterad redan när den trädde i kraft.

Det räcker att nynazister och IS-sympatisörer byter från vanliga sms till Imessage, Facetime eller Whatsapp för att deras kommunikation inte längre ska omfattas av reglerna för datalagring. Den typen av appar förväntades stå för 90 procent av de elektroniska kommunikationsmeddelandena år 2020, enligt en rapport från Europaparlamentet. 

Det är ett gigantiskt kryphål – vilket Säpo redan 2019 bad regeringen att täppa igen. Ändå dröjde det tills augusti i år innan inrikesminister Mikael Damberg ens utsåg en utredare. Denna ska redovisa sina resultat först i februari 2023. 

Det är inte bara senfärdigt, det är rent ansvarslöst.

Säkerhetshoten mot Sverige ökar – både vad gäller spionage från främmande makt och inhemsk rekrytering till olika former av extremism. Just nu pågår den första rättegången på 18 år mot en misstänkt spion i Sverige. En 47-årig konsult misstänks ha bedrivit industrispionage mot Volvo och Scania för Rysslands räkning, och för att ha lämnat över uppgifter som bedöms utgöra hot mot rikets säkerhet om de röjs.

Samtidigt pågår cyberattacker dygnet runt, varje dag. Länder som Ryssland, Kina och Iran lägger stora pengar på att systematiskt angripa svenska mål. Och antalet extremister av olika schatteringar har tiodubblats på tio år. De som återvänt från slagfälten i Syrien har dessutom stridsträning i bagaget.

Det är ett tufft uppdrag som Charlotte von Essen nu axlar. Regeringen borde ge henne verktygen som krävs för att göra jobbet. Börja med att lägga datalagringen i snabbspår.