Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lyssna på kungens jultal om klimathotet

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I Sverige har det snöat väldeliga och den stränga kylan har ställt till det för tåg- och biltrafik. Och det finns väl i princip alltid saker som hade kunnat göras bättre för att förebygga problemen. Men det finns å andra sidan ingen naturlag som säger att människan alltid kan hantera vädrets makter, bara vi är förutseende nog.

I Ryssland har mer än hundra människor dött av kyla och många hundra har tagits in på sjukhus för köldskador. I Moskva var kylan 30-gradig - men snart förväntas det bli nollgradigt. Samtidigt går den 24 december till historien som den varmaste julaftonen i Tyskland, någonsin. I München var det 20,7 grader varmt på dopparedagen.

Extremt och kaotiskt väder är vår framtid, i växthuseffektens kölvatten. I år har klimatforskare flaggat för att utvecklingen är mer illavarslande än man tidigare trott. Vi spelar rysk roulette med mänsklighetens framtid. Eller som Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, sade nyligen till Svenska Dagbladet: "Stora delar av vår förmåga att försörja oss kan kollapsa. Planeten bryr sig inte om mänskligheten som art klarar sig. Frågan blir hur många som överlever."


Mot den bakgrunden är det inte så konstigt att kungen uppehöll sig vid klimathotet i sitt traditionella jultal på juldagen. Trots det högtidliga tilltalet, sa han i princip samma sak som Rockström: "Vi önskar att kommande generationer ska kunna andas frisk luft och dricka rent vatten! Då måste vi finna vägar för vår värld. Vägar som möjliggör för jorden att fungera också i morgon."

Kungen tillade att "Fler i vår värld måste förmås att gå från ord till handling i miljö- och klimatfrågan. Och i denna uppgift har Sverige en fortsatt viktig roll att fylla."

Det sista påminner lite om vad Fredrik Reinfeldt brukar säga om klimatarbetet. Men bara lite. Han inpräntar hårt att andra länder måste göra mer. Men sen säger han att Sveriges utsläpp är så små att vi inte spelar någon roll.

Ja, Sverige står för en liten del av de globala utsläppen: 0,16 procent. Men följande länder står för ännu mindre: Danmark, Tunisien, Irland, Peru, Schweiz, Hong Kong, Israel, Slovakien, Nya Zeeland, Singapore, Lettland, Estland. Plus 140 länder till!


Finland står för 0,19 procent. Det är väl heller ingenting? Österrike: ynka 0,23 procent. Storbritannien: blott 1,75 procent. Vad är det att bråka om? Ingenting, säger de britter som använder samma retorik som Reinfeldt.

Problemet med att resonera så, är att bara åtta länder släpper ut mer växthusgaser än britterna. Bland de länderna finns Indien. Men indier släpper förstås ut mycket, mycket mindre växthusgaser per person än britter och svenskar. De är bara så många.

Sverige är ett rikt, privilegierat, välmående land. Vi har kraft nog att gå före, visa vägen, vara en Shackleton. Men då måste Reinfeldt, Borg & Co. sluta upp med att sitta på punchverandan och spela Svarte Petter.