Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lyssna på Hans Rosling, Löfven

<p>Professorn Hans Rosling vill höja skatten på konsumtion och ägande i stället för på arbete. <br></p>
Foto: Stefan Söderström
<p>Socialdemokraterna och Stefan Löfven vill inte diskutera en nedtrappning av de dyra ränteavdragen eller återinföra en riktig fastighetsskatt.</p>
Foto: Julia Reinhart

När till och med Aftonbladet släppt klasskampsretoriken borde en skattereform kunna bli verklighet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det svänger fort ibland i opinionen. I förra veckan skrev Karin Pettersson, Aftonbladets politiska chefredaktör, en ledare med rubriken "Skatten för de rika måste upp". Under ett kollage med bilder av dyra klockor, bilar och båtar ondgjorde hon sig över att Socialdemokraterna endast avser att trappa av jobbskatteavdraget för dem som tjänar över 50 000 kronor i månaden. "Det borde gå att höja skatten mycket mer än så", slog Pettersson fast.

Hon lät antyda att högre marginalskatter skulle kunna finansiera allt från skolsatsningar och kommunalt flyktingmottagande till bättre infrastruktur och högre pensioner.

"Det är dags att höja skatterna rejält. Det är dags att rikta ilskan åt rätt håll. Och då menar jag inte neråt", avslutade Pettersson. Det var blott en knuten näve på bylinebilden som fattades.


Men bara en dryg vecka senare är klasskampsretoriken som bortblåst på Aftonbladets ledarsida. Anledningen tycks vara att Karin Pettersson läst en intervju med Hans Rosling i ETC. Där säger han:

"Om man vill att folk ska kunna jobba ska man ju inte lägga hög skatt på det. Man skulle kunna höja skatten på konsumtion och ägande i stället."

I tisdagens ledarkrönika nämnde Pettersson Roslings recept med gillande och menade att det borde vara utgångspunkt för den fortsatta debatten om politik i en globaliserad värld. Om Aftonbladets omsvängning är genuin är den bara att välkomna.

Den rödgröna regeringen gör dock tvärtemot Roslings recept. Man trappar av jobbskatteavdraget och höjer skatten för pensionärer som arbetar. Samtidigt sker en stor höjning av skatten på arbete i det dolda när kommunerna höjer skatten för att klara sina välfärdsåtaganden.


Trots det vägrar Socialdemokraterna att överhuvudtaget diskutera en nedtrappning av de dyra ränteavdrag, som främst gynnar välbemedlade, eller att återinföra en riktig fastighetsskatt. Till stora delar är det en omvänd klasskampspolitik som arbetarepartiet försvarar.

Sverige har i dag en åldrande befolkning och underskott i finanserna. Det betyder att skatteintäkterna måste öka om välfärdsambitionerna ska kunna bibehållas.

Men att höja skatten på arbete är en riktig dålig idé. Vad som behövs i stället är en blocköverskridande uppgörelse om skatterna.

De rödgröna och alliansen kan fortsätta att bråka om hur högt skattetrycket ska vara. Däremot borde de kunna enas om principen att hellre beskatta fastigheter och konsumtion än arbete.

Utopiskt? Nej, om Hans Rosling till och med har lyckats övertyga Aftonbladets ledarsida om saken borde chanserna till en ny, historisk skattereform vara ganska goda.


Läs också:

Löfvens linje i flyktinglinjen håller inte ihop


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.