Klimataktivister bör omfamna genetiken. Foto: Thierry Charlier / AP TT / NTB SCANPIX
Klimataktivister bör omfamna genetiken. Foto: Thierry Charlier / AP TT / NTB SCANPIX

Greenpeace agerar som klimatförnekarna

Publicerad

I sitt motstånd mot genteknik påminner gröna aktivister om dem som vägrar ta till sig klimatforskning. Men Greenpeace kan inte blunda för Nobelpristagarnas kritik.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I stora delar av världen, främst i Afrika och sydöstra Asien, är A-vitaminbrist ett stort problem. Mellan 250 000 och 500 000 barn blir blinda varje år på grund av A-vitaminbristen, enligt Världshälsoorganisationen. Hälften av alla dessa barn dör bara några månader efter att de blivit blinda.

För att få bukt med detta enorma mänskliga lidande utvecklades det gyllene riset Golden Rice, ett genmodifierat ris med betakaroten (ett förstadium till A-vitamin).

Men det gyllene riset har mötts av motstånd från miljöorganisationer som Greenpeace. De gröna aktivisterna talar om en ”GMO-invasion” och far med osanningar om att det inte forskats tillräckligt om GMO. På Greenpeace svenska hemsida står bland annat följande att läsa:

”Genmodifierade grödor kan inte förse världen med mat. 99.5 procent av jordbrukarna världen över odlar inte genmodifierade grödor. Lösningen ligger i ett hållbart jordbruk och anpassning till effekterna av klimatförändringarna, inte i GMO”.

Frågan är hur Greenpeace fått för sig att GMO inte kan förse världens befolkning med mat. När SVT Vetenskap frågade runt bland landets lantbruksforskare svarade en majoritet att GMO kommer att behövas för att mätta en allt större världsbefolkning (SVT 17/4-2014). I dagarna tog även 107 Nobelpristagare ställning för genmodifierade grödor och kritiserade Greenpeace för att blunda för vad forskningen egentligen säger om GMO och framför allt Golden Rice.

Det är extra märkligt att en miljöorganisation som annars envisas med att världens politiker bör lyssna på klimatforskning, själva inte vill ta till sig forskning som går emot den egna övertygelsen. Därmed påminner Greenpeace faktiskt om de trångsynta klimatförnekare som de själva brukar kritiserar.

Men Greenpeace är inte ensam om sitt motstånd mot GMO. I Sverige har exempelvis Miljöpartiet länge varit skeptiskt inställt till genmodifierade grödor. Från att en gång i tiden ha förespråkat förbud av GMO har partiet i dag en försiktig linje i frågan. Men företrädare som Carl Schlyter har tidigare uttryckt att det är ”svårt att se några bra argument” för GMO (SvD 24/2-2014). Dessutom arbetar konsumentminister Per Bolund (MP) för att göra Sverige till en ”Fair Trade Nation”. Att rättvisemärkta produkter utesluter all form av genmodifierade odlingar är miljöpartisterna förmodligen medvetna om.

När världsbefolkningen växer kommer gentekniken att spela en allt viktigare roll. GMO-grödor behövs för att skapa ett mer miljövänligt jordbruk och för att bekämpa hunger och näringsbrist. Hur länge kan Greenpeace och Miljöpartiet hålla för öronen när forskning – och över hundra Nobelpristagare – säger att gentekniken är nödvändig?

 

LÄS OCKSÅ: Storhetsvansinnet i MP bör stollemärkas

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag