I stora delar av världen, främst i Afrika och sydöstra Asien, är A-vitaminbrist ett stort problem. Mellan 250 000 och 500 000 barn blir blinda varje år på grund av A-vitaminbristen, enligt Världshälsoorganisationen. Hälften av alla dessa barn dör bara några månader efter att de blivit blinda.
För att få bukt med detta enorma mänskliga lidande utvecklades det gyllene riset Golden Rice, ett genmodifierat ris med betakaroten (ett förstadium till A-vitamin).
Men det gyllene riset har mötts av motstånd från miljöorganisationer som Greenpeace. De gröna aktivisterna talar om en ”GMO-invasion” och far med osanningar om att det inte forskats tillräckligt om GMO. På Greenpeace svenska hemsida står bland annat följande att läsa:
”Genmodifierade grödor kan inte förse världen med mat. 99.5 procent av jordbrukarna världen över odlar inte genmodifierade grödor. Lösningen ligger i ett hållbart jordbruk och anpassning till effekterna av klimatförändringarna, inte i GMO”.
Frågan är hur Greenpeace fått för sig att GMO inte kan förse världens befolkning med mat. När SVT Vetenskap frågade runt bland landets lantbruksforskare svarade en majoritet att GMO kommer att behövas för att mätta en allt större världsbefolkning (SVT 17/4-2014). I dagarna tog även 107 Nobelpristagare ställning för genmodifierade grödor och kritiserade Greenpeace för att blunda för vad forskningen egentligen säger om GMO och framför allt Golden Rice.
Det är extra märkligt att en miljöorganisation som annars envisas med att världens politiker bör lyssna på klimatforskning, själva inte vill ta till sig forskning som går emot den egna övertygelsen. Därmed påminner Greenpeace faktiskt om de trångsynta klimatförnekare som de själva brukar kritiserar.
Men Greenpeace är inte ensam om sitt motstånd mot GMO. I Sverige har exempelvis Miljöpartiet länge varit skeptiskt inställt till genmodifierade grödor. Från att en gång i tiden ha förespråkat förbud av GMO har partiet i dag en försiktig linje i frågan. Men företrädare som Carl Schlyter har tidigare uttryckt att det är ”svårt att se några bra argument” för GMO (SvD 24/2-2014). Dessutom arbetar konsumentminister Per Bolund (MP) för att göra Sverige till en ”Fair Trade Nation”. Att rättvisemärkta produkter utesluter all form av genmodifierade odlingar är miljöpartisterna förmodligen medvetna om.
När världsbefolkningen växer kommer gentekniken att spela en allt viktigare roll. GMO-grödor behövs för att skapa ett mer miljövänligt jordbruk och för att bekämpa hunger och näringsbrist. Hur länge kan Greenpeace och Miljöpartiet hålla för öronen när forskning – och över hundra Nobelpristagare – säger att gentekniken är nödvändig?
LÄS OCKSÅ: Storhetsvansinnet i MP bör stollemärkas
Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor