Lyssna inte på pensionstju(V)arna

Jonas Sjöstedt.
Foto: Pavel Koubek
Jonas Sjöstedt.
Foto: Pavel Koubek

Det är svårt att tala med unga människor om pension. Delvis för att de inte kan föreställa sig sin egen ålderdom, men också för att många inte litar på pensionssystemet. De tror helt enkelt inte att det kommer att finnas några slantar kvar när deras tid är inne.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Nej, det är alldeles fel, invänder Pensionsmyndigheten. På sin hemsida har myndigheten listat 13 myter om pensionen. Myt nummer 1 lyder: "Det kommer inte att finnas några pengar kvar när jag går i pension".

Det stämmer inte, kan man läsa: så länge det finns människor som arbetar i Sverige kommer det att betalas ut allmän pension. Detta eftersom systemet bygger på en solidarisk överenskommelse mellan generationerna: Jag betalar in åt farmor och barnbarnen betalar in åt mig.

Systemet är dessutom utformat så att pengarna ska räcka, står det vidare. När de börjar sina, slår bromsen till. Skulder skjuts inte på framtiden så att kommande generationers pensioner äventyras.

"Krav på osunt mixtrande reses"

Men pensionsmyndighetens påstående håller ju bara så länge som systemet får behålla sin integritet. Om politiker börjar mixtra, kan det sluta hursomhelst. Och nu jäser det: krav på osunt mixtrande reses.

LO vill ha en gaspedal så att pensionerna kan stiga mer i goda tider. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, med byxfickorna sprängfyllda av låtsaspengar, tycker att "bromsen är helt orimlig" i sin nuvarande skepnad.

Generellt hävdar kritiker att pensionssystemet - med grundprincipen att du får ut vad du har betalat in – är "orättvist". Sjöstedt vill således ha en omfördelning så att de som har jobbat ihop minst pension får en större del av kakan. Det är ett brott mot grundprincipen. Och mot principen "du tjänar på att jobba mycket" - som behövs för att människor ska jobba mycket, så att välfärden kan säkras.

Jämställdhetsargument

Annan kritik utgår från jämställdhetsargument. Det är ju framför allt kvinnor som har låga pensioner, vilket betraktas som problematiskt. Men det beror huvudsakligen på att många kvinnor har jobbat i låglöneyrken, gått på deltid eller varit hemmafruar. De får som pensionärer betala för livsval som i dag ter sig antikverade - även om många kvinnor även i dag gör karriärval som hotar att straffa sig när de blir pensionärer.

Ytterligare en grupp med låga pensioner är de invandrare som inte har jobbat ihop till en pension i Sverige eller bott här minst 40 år. De får inte full garantipension. Feministnätverket StreetGäris har därför startat rörelsen "Pensionsrättvisa" för att driva deras sak. "I grund och botten handlar det om diskriminering och institutionaliserad rasism", säger Farida Al-Abani till ETC.se. Men i så fall är utlandssvenskar offer för samma kränkning.

Attackerna mot pensionssystemet lär inte avta; 40-talisterna har just blivit pensionärer och är vana vid gräddfiler. Men systemet måste värnas.

Att kompensera dagens pensionärer för deras förflutna genom att sno pengar från framtiden är ett ohållbart upplägg.