Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lyssna inte på nätläkarnas entreprenörer, politiker

Så länge vi inte har lika magiska medicinska manicker som i Star Trek - eller teleportering - kommer gammeldags fysiska möten mellan läkare och patient att vara den centrala förutsättningen för god sjukvård.
Foto: PARAMOUNT

Fick doktor Kry sin läkarutbildning vid Fairfax University?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

"Jag förstår inte - vad är problemet?" klagar Johannes Schildt i Svenska Dagbladet.  

Han är inte vilken förvirrad medborgare som helst utan vd för nätläkarföretaget Kry, som omsatte runt 100 miljoner kronor i fjol. På instagrambilden nedan poserar han med Annie Lööf (C), som är grymt imponerad. 


https://www.instagram.com/p/BM8_WzTAJvt/

Vad Johan Schildt inte kan förstå är varför läkare och samhällsdebattörer som inte heter Annie Lööf klankar på hans fina affärsmodell. "Vi tar hand om patienter som har tröttnat på att aldrig få kontakt med primärvården", säger han till SvD. 

Jaså, minsann? Den typiska nätläkarkunden är en ung kvinna i Stockholm. Varför skulle just den gruppen svenskar ha så förtvivlat svårt att få kontakt med primärvården? Slänger huvudstadens vårdcentraler på luren så fort de hör en ungdomlig kvinnoröst i andra änden?  

Det låter märkligt. 

Kry startades inte av läkare

Johan Schildt kanske inte är så insatt? Han har åtminstone ingen medicinsk utbildning eller vårderfarenhet. Han är en startup-kille som har pysslat med e-handel och spel. 

Ingen av de fyra Kry-grundarna har medicinsk utbildning. De är ett gäng företagare, varav en var med och startade låneförmedlingen Lendo, förtäljer SvD. 

Det förklarar så mycket. Till exempel den skamlöst manipulativa reklamen som svär mot alla värden man associerar med medicin: vetenskaplighet, etik, omdöme.

Kry frontar sin reklam med en tvålfager läkare som, iförd vit läkarrock och stetoskop, mobilchattar med en småbarnsmor.

Varför är han klädd så? Är doktor Kry rädd för att barnet ska kräkas på hans skjorta per telefon? Tänker han lyssna på barnets lungor genom att trycka sitt stetoskop mot datorskärmen samtidigt som mamman lägger sin mobil mot barnets rygg?

Fick doktor Kry sin medicinska utbildning vid Fairfax University?

I väntan på Dr Spock

Även om det inte funnits andra problem med nätläkarfenomenet, är detta etiska övertramp problem nog. Men det finns andra problem.

Det går helt enkelt inte att få samma medicinska information om en patient via mobilen som man får vid ett fysiskt möte. Det går inte. Detta begränsar på ett fundamentalt sätt omfånget av medicinska tillstånd som lämpar sig för nätläkeri. 

Så ser inte Johannes Schildt på saken. I april skrev han på DN Debatt att det är ett misstag att vilja skilja på digital och fysisk vård: "Utvecklingen går snabbt och framtidens vård kommer inte att delas upp i antingen digitalt eller fysiskt utan kommer att handla om att bygga ett så effektivt patientflöde som möjligt..."

Um, va? Kommer människokroppen att bli mindre fysisk i framtiden? Pratar vi Star Trek-framtid? Stjärndatum 4524.2?

Schildts mysteriösa resonemang utmynnar i slutsatsen att politiker inte ska lägga sig i så mycket utan bara se till att vården blir så kostnadseffektiv som möjligt. Vilket enligt Kry-ägaren innebär att "det som kan ske digitalt ska ske digitalt". 

Nu har regeringen ändå beslutat att lägga sig i hur sjukvården bedrivs. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att ta fram rekommendationer om vilken vård som lämpar sig för digitala vårdtjänster och hur kvaliteten ska kunna följas upp. Samtidigt ska utredningen "Ordning och reda i vården" syna nätläkarfenomenet utifrån ett "vård efter behov"-perspektiv. 

Det är utmärkt och självklart. Naturligtvis kan sjukvården använda digitala vårdmöten, till exempel i kronikervården och vid rutinartade återbesök. Men utvecklingen måste kontrolleras - av beslutsfattare som ser problemen. 


Läs också:

Vad gör gratis nätläkare med ungas syn på hälsa?