AVBRÖT DERBYT. Polisen bär ut den huligan som satte stopp för fotbollsfesten inför 23 000 åskådare på Swedbank stadion i Malmö och 18-åringen ser ut att njuta av ögonblicket. Foto: TOMAS LEPRINCE
AVBRÖT DERBYT. Polisen bär ut den huligan som satte stopp för fotbollsfesten inför 23 000 åskådare på Swedbank stadion i Malmö – och 18-åringen ser ut att njuta av ögonblicket. Foto: TOMAS LEPRINCE

Lynchmobben får inte styra

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Nu får det vara nog, sa alla för en månad sedan när matchen mellan Syrianska och AIK fick avbrytas för att några kastade knallskott.
I tisdags kväll var det dags igen, i Malmö. Någon i MFF-klacken kastade knallskott mot målvakten Per Hansson i HIF just som Helsingborgslaget tagit ledningen. Medan Hansson hukade med handen mot örat lallade en blådåre - som MFF-supportrar kallas - in på plan och knuffade honom. Han övermannades av HIF-spelare innan polisen tog över.
Vi kan inte ha det så. Men det finns inga patentlösningar. Självklart måste klubbarna få möjlighet att se till att personer med tillträdesförbud inte kommer in på arenorna. Om Datainspektionen inte medger undantag från personuppgiftslagen så att klubbarna kan sätta bildregister i händerna på sina medarbetare vid ingångarna - då måste lagen ändras.
Men det hade inte hindrat den 18-åringen som gick in på planen i tisdags. Han har inte tillträdesförbud, även om polisen känner honom som "högrisksupporter". Huligan om man så vill.
Polisen hade redan tidigare på dagen ingripit emot honom eftersom han var på krogen där MFF:are slogs med varandra, skriver Skånskan. Polisen omhändertog 50 personer, bussade dem till Dalby utanför Lund. Men 18-åringen tog sig till Stadion i tid.
Polisen bar ut killen efter planintrånget. I förhör medgav han ofredande. Sedan släpptes han, och fick polisskydd under natten. Han var identifierad på internet, ilskan var stor och hoten många.
Men lynchjustis är givetvis ingen lösning. Visst kan man konstatera att AIK:s våldsammare supportrar varken slängt knallskott eller andra prylar på en månad, sedan supporterklicken Firman Boys proklamerat totalt kastförbud. Avvikelse från påbudet kommer Firman Boys (med ett knogjärn som symbol) att "agera stenhårt mot".

Att lägga kontrollen av ordningen i händer på sådana figurer är inte rätt åtgärd. Tvärtom. Risken är högst betydlig att våldsinslagen eskalerar, att människor som inte finner nåd hos dessa självutnämnda regeluttolkare råkar riktigt illa ut. Om än långt från arenorna.
Staten och samhället kan inte lämna över ansvaret till huliganerna. Staten får göra sitt genom att skärpa tillträdesförbud och införa anmälningsplikt på polisstation vid matchdags för fällda värstingar. Klubbarna måste hålla bättre koll vid vändkorsen.
Men inte minst måste vi andra i fotbollspubliken använda våra mobilkameror och vittna så att missdådarna blir identifierade och dömda. I Malmö är det viktigt att få fatt på knallskottskastaren som faktiskt var den som såg till att matchen stoppades. Att olovligen gå in på plan är en lindrigare, men dock allvarlig, missgärning.

Det är viktigt att fotbollsförstörarna döms i rätten. Det är viktigt att klubbarna kan stämma dem för att få igen lite av den ekonomiska förlusten.
Individen måste känna sitt ansvar, som "Fodboldsfjolset" på Parken i Köpenhamn fick göra efter att han stormat in på plan i EM-kvalmatchen mellan Danmark och Sverige 2007. Han dömdes att betala 900 000 danska kronor i skadestånd. Det är en summa som kan verka avskräckande för många.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag