Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lokala folkomröstningar är ofta rena dumheterna

Falsterbo strandbad. Förr naturum och konsthall. Nu privat fotomuseum och föremål för folkomröstning 6 juni.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hotellplanen i Halmstad som fick tillräckligt många namn emot sig för att kräva folkomröstning. Den ska hållas i höst.
Nej-sidan vann folkomröstningen om vindkraftpark på Ripfjället. Men kommunfullmäktige godkände planen ändå.

De lokala folkomröstningarna blir fler. Faran är att medborgarna blir politiskt deprimerade när kommunen inte följer resultaten.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Första maj invigs det privata Falsterbo Photo Art Museum, med matstället Bistro Perspektiv. En vuxen betalar 185 kronor i entré.

På nationaldagen 6 juni röstar Vellingeborna om museet ska stängas. Fast frågan är inte formulerad så. Den lyder:

”Ska naturum och konsthall vara kvar i kommunens regi på Falsterbo Strandbad, med fortsatt utveckling av verksamheterna?”

Naturum och konsthallen är nedlagda. Fotomuseet har flyttat in med ett femårigt avtal med kommunen. 

Så om Vellingeborna röstar för att återuppliva de forna verksamheterna lär det kosta. 

I höst ska tidaholmarna rösta om framtiden för äldreboendet Lindängen i Ekedalen. Då kommer kåken att stå tom, de boende ska flyttas till Solvik i staden före sommaren. I sparsyfte. Kommunen räknar med att skatten behöver höjas 16 öre om Lindängen ska vara kvar. 

Att rösta om redan gjorda förändringar är stolligt. 

Det görs för att oppositionspartier vill hålla sig väl med gräsrotsrörelser i hopp om att det ska betala sig i ordinarie val längre fram. Men man binder lätt ris åt egen rygg, för vad säger att det inte kan hända igen?

Tanken med folkomröstningarna är vacker, att engagerade medborgare ska kunna påverka lokala frågor. Om en rörelse samlar in namn från minst en tiondel av de röstberättigade måste kommunfullmäktige ta ställning till om en folkomröstning ska hållas.

Och folkomröstningen ska bli av även om endast en tredjedel av fullmäktige ställer sig bakom kravet.

Det bäddar för besvikelse, som i Malung-Sälen. Där gick nära två av tre till valurnorna i höstas för att säga sitt om en vindkraftpark på Ripfjället. 52 procent sa nej, 45 sa ja. Men i januari beslutade kommunfullmäktige ändå att godkänna etableringen, med röstsiffrorna 22-12. 

De kommunala folkomröstningarna är ju bara rådgivande. Och även om resultatet följs ett tag så varar det inte för evigt. 

Ska Halmstad bara rösta om ett hotellbygge i höst eller byggstopp i Picassoparken?

2014 tog folket i Skellefteå ställning till en ny bro i centrum. Fler än hälften röstade och 58 procent sa nej. I år skrev kommunen avtal om Karlgårdsbron för 300 miljoner kronor.

Det är något för politikerna i Halmstad att tänka på. Där blir det folkomröstning i höst. Folkinitiativet vill se frågan: Vill du att det ska byggas ett hotell på Österskans och i Picassoparken? Det är en knepig formulering.

Den utlösande faktorn var en plan på ett hotell med 16 våningar. Men kan man tänka sig bostäder? En saluhall med restauranger där vid Nissan? Eller är man ute efter byggförbud?

Lokala folkomröstningar har sin plats i demokratin. Ett gott exempel var när helsingborgarna i fjol röt nej till att sälja kommunens energibolag. Över hälften röstade och 96 procent gick emot säljplanen.

Men de flesta folkomröstningarna späder bara på det politikerförakt som redan finns. Det bör oppositionspartier betänka.