Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens seger kan leda till S stora fall

Tack för senast. Efter oändliga fikarep blev det skarpt läge i riksdagen. Stefan Löven, nyvald statsminister, skakar hand med talman Andreas Norlén.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Första maj 2018, då Socialdemokraterna fortfarande var emot den politik som de nu ska realisera. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES FÖRSTA MAJ DEMONSTRATION
Valaffischer i nådens år 2018. Det var då det. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Stefan Löfven bör fira medan han kan. Priset för statsministerposten blev skyhögt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I dag är triumfens dag för Stefan Löfven. Han tog hem spelet. Trots stor högermajoritet i riksdagen var det Socialdemokraterna som knep statsministerposten. Som om inte det vore gott nog är S det enda riksdagsparti som har gått framåt i opinionen under krisen, vid sidan av missnöjespartiet SD. 

31,8 procent skulle rösta på partiet om det var val i dag, enligt Novus. Det är finfina siffror i dagens läge. 

Men det stora partiet står på lerfötter. S har förbundit sig att driva en politik som i stora stycken går på tvärs mot allt man säger sig stå för. 

Socialdemokraterna tvärvänder

Första maj 2018 skrev Stefan Löfven en flammande appell om hotet från Moderaterna i Aftonbladet: "I stället för att använda kraften i svensk ekonomi till att göra vardagen bättre för de många, så vill de sänka skatten för de få som tjänar allra mest. Deras politik leder till lägre löner, högre hyror och de vill göra det enklare att sparka anställda."

Nu ska Stefan Löfven ansvara för genomförandet av allt detta. Punkt. För. Punkt. Det har aldrig varit lättare att karikera Socialdemokraterna som en amoralisk, själlös spelare som vill ha makten till varje pris. 

S delade upp valrörelsen 2018 i två akter. Den första handlade om lag och ordning samt ordning och reda i migrationspolitiken - det var det stränga, pragmatiska statsbärande partiet som tog ton. Men i januariöverenskommelsen lyser den myndiga rösten med sin frånvaro. Det finns få konkreta förslag som rör lag och ordning och migrationsfrågan har överlämnats till Centerpartiet och Miljöpartiet, som inte på något sätt är intresserade av ordning och reda. Om de partierna hade fått råda skulle migrationspolitiken aldrig ha lagts om under flyktingkrisen 2015.  

Valrörelsens andra akt, för Socialdemokraterna, var den "mjuka". Trygghet för alla, minskade klyftor, det starka samhället, ymnig välfärd. Om och om igen inpräntade Stefan Löfven i partiledardebatterna att "välfärd står mot skattesänkningar".

Det var då det. 

Stefan Löfven och S följer den europeiska trenden

Priset för regeringsmakten och den spräckta alliansen kan bli mycket högt för Socialdemokraterna. Alla riksdagspartier utom MP har utropat sig till arga oppositionspartier, från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna. I väljarkåren kan motsvarande vrede innebära att S förlorar väljare både till V och SD. 

Socialdemokratin i Europa har varit på nedgång under flera decennier, av många skäl. Grekland, Italien, Frankrike, Nederländerna - det har gått åt skogen överallt. Tysklands gamla maktparti, SPD, kan tjäna som varnande exempel för S. SPD har halverat sitt väljarstöd sedan sekelskiftet. I koalition med andra har de fattat impopulära beslut vad gäller åtstramning och migration, samtidigt som partiets identitet har suddats ut. "För många väljare framstår inte SPD längre som ett genuint alternativ till det konservativa blocket", konstaterar Financial Times.

Den svenska socialdemokratin har följt den europeiska trenden, men ändå klarat sig bättre än andra. Det kan vara slut med det nu. 

Sveriges nygamla statsminister, Stefan Löfven, bör fira medan han kan.

 

Läs också:

Politikerna borde skämmas efter 131 dagars kaos