Låt oss hoppas att trafikkaos blir det enda konkreta resultatet av mötet i Göteborg. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT & YVES LOGGHE / AP
Låt oss hoppas att trafikkaos blir det enda konkreta resultatet av mötet i Göteborg. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT & YVES LOGGHE / AP

Löfvens naivitet kan stärka Bryssels makt

Publicerad

Statsministern leker med elden när han bjuder in EU-ledarna till Göteborg. I slutänden kan det ge EU inflytande över välfärden.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Skolor håller stängt. Motorvägen ska spärras av. Boende uppmanas att inte gå ut på sina balkonger. Rubrikerna inför fredagens EU-möte har främst handlat om hur det påverkar göteborgarnas vardag.

Ett tecken på svenska mediers bristande EU-bevakning? Nja, faktum är att det är svårt även för insatta att förstå poängen med Stefan Löfvens inbjudan till Göteborg. Frågan från Svenska Dagbladets rutinerade EU-reporter Teresa Küchler är både elak och träffande:  ”Varför är vi egentligen här?”.

Det formella svaret är att stats- och regeringscheferna ska underteckna ett dokument om sociala rättigheter. Efter åratal av åtstramningspolitik ska unionen i stället förknippas med sociala framsteg, är tanken. Problemet är bara att unionen inte har någon makt över de områdena. Medlemsstaterna - inte Bryssel - bestämmer över sjukvård, arbetsmarknadspolitik och föräldraförsäkringar.

Sociala pelaren

Förslaget till EU:s så kallade sociala pelare är därför vagt formulerat. Att slå fast huruvida arbetare får "rättvisa löner" eller om äldre har tillräckligt med resurser för att "leva i värdighet" torde vara omöjligt.

Tanken är att de ska förverkligas genom att länderna utbyter erfarenheter med varandra och genom att EU - på samma sätt som på det ekonomiska området - utvärderar ländernas politik. Att Sverige högaktningsfullt brukar strunta i EU:s varningar om våra höga bolån verkar dock inte dämpa Stefan Löfvens tilltro till metoden.

"Det är helt nödvändigt att sådana här samarbetet finns, annars skulle vi vara riktigt illa ute. Om inte politiken kan leverera blir risken stor för ökad populism och extremism," har han sagt till TT.

Om man försöker förstå Löfven är demokratin alltså hotad - och lösningen på det skulle vara en diskussionsklubb. Frågan är också hur intresserad Stefan Löfven egentligen är av att lära av andra. Sverige kommer aldrig att byta ut sin modell, försäkrade statsministern i sitt stora linjetal om EU för några veckor sedan.

Att andra länder skulle kunna ha hittat bättre lösningar än Sverige tycks redan på förhand vara uteslutet. Göteborgsmötet framstår som ett utslag av en klassisk socialdemokratisk inställning där målet med internationella kontakter främst är att påpeka hur förträfflig den egna politiken är.

EU-mötet i Göteborg

Genom sitt kraftfulla stöd för EU:s sociala dimension leker Stefan Löfven dock med elden. Hans nya lekkamrater i Europa ryggar definitivt inte för mer överstatlighet.

Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande och medvärd för mötet, har länge drivit frågan och ser en öppning nu när de skeptiska britterna är på väg att lämna. Frankrikes president Emmanuel Macron, den första att tacka ja till att komma till Göteborg och som Löfven nu skrivit en debattartikel tillsammans med, vill gå ännu längre och samordna skatte- och arbetsmarknadspolitiken, införa en gemensam minimilön samt en gemensam budget. Även Löfvens partikamrater i EU-parlamentet vill se skarp lagstiftning om den sociala dimensionen på europeisk nivå.

Statsministern driver således på en process där slutmålet riskerar att bli mer makt till Bryssel över föräldraförsäkringen. Om målet är att stärka EU:s legitimitet framstår det som direkt kontraproduktivt.

Låt oss hoppas att trafikkaos blir det enda konkreta resultatet av mötet i Göteborg.

 

Läs också:

Stefan Löfven borde lyssna i stället för att mästra

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag