Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens bostadslöfte är ett fuskbygge

Foto: Henrik Montgomery / Tt

Onsdagens Uppdrag Granskning visade på en verklighet som borde hålla våra politiker vakna om natten. Det råder akut bostadsbrist i en stor del av landets kommuner.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Samtidigt har vi en rekordstor flyktingström som kommer till Sverige nu och under åren framöver.

Följden har blivit att människor som har fått uppehållstillstånd fastnar på Migrationsverkets anläggningsboenden. Andra försöker lösa situationen genom att skaffa sig en falsk adress i någon kommun och sedan hanka sig fram med provisoriska boenden. De runt 9000 kommunplatser som Arbetsförmedlingen har till förfogande motsvarar inte på långa vägar behovet. Systemet håller på att haverera

Bara för att hantera det akuta behovet för de nyanlända skulle det behöva byggas 38 000 bostäder per år under 2015 och 2016 har Boverket räknat ut.

Det ska alltså läggas ovanpå de övriga behoven - studenter som desperat söker efter boende, unga som vill flytta hemifrån och företag som larmar om att de inte kan rekrytera nyckelpersonal eftersom det inte finns några hyresrätter att tillgå i storstäderna.

Bostadsbristen är en ödesfråga för Sverige. Den hämmar tillväxten och försvårar integrationen. Ändå händer nästan ingenting på området.


Regeringen vill nu ge sken av att räddningen är nära. På onsdagen lanserade man en satsning på 3,2 miljarder kronor i byggstimulans för att främja billiga hyresrätter. Tanken är att pengarna ska räcka till 15000 nya hyresrätter om året med så låg hyra som 3600 kronor i månaden för en etta.

Enligt regeringen är detta svaret på det mesta. Företagen i Stockholm som skriker efter duktiga ingenjörer kan nu andas ut. Unga och studenter kan äntligen se framtiden an. Och de nyanlända erbjuds ett boende som de har råd med.

Men vänta lite nu. Är det verkligen dessa grupper som kommer att bo i de subventionerade hyresrätterna?

Det står närmare en halv miljon i bostadskö bara i Stockholmsregionen. Om lägenheterna ska fördelas efter kötid kan vi vara säkra på att headhuntade ingenjörer och nyanlända flyktingar inte kommer i fråga under det närmaste decenniet i alla fall.

I stället kommer lägenheterna att gå till infödda stockholmare med högst begränsad fördelningsmässig träffsäkerhet. Och har man väl kommit över en sådan lägenhet med hyrestak långt under marknadspris kommer man vara högst ovillig att ge upp den. Det är så nära en vinst på Lotto man kan komma.


I ett avseende har regeringen rätt. Det är besynnerligt att staten satsar 17 miljarder kronor om året på att sponsra renoveringar i redan befintliga boenden (Rot-avdrag). Till det ska läggas runt 30 miljarder i ränteavdrag.

Men det innebär inte att byggsubventioner är en bättre väg att gå. Sverige har varit där förut och erfarenheten är att investeringsstöd bara driver upp kostnaderna. Bostadskrisen kräver en helhetslösning som tar tag i de stora problemen - hyresregleringen, flyttskatten och kommuners ovilja att upplåta byggbar mark.

Regeringen borde tillsätta en bostadskommission i stället för att strö miljarder för vinden.


Läs också:

Modulhus löser inte flyktingmottagandet


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.