Statsminister Stefan Löfven har snubblat sig fram under mandatperioden. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven har snubblat sig fram under mandatperioden. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Löfven snubblar in i framtiden

Publicerad

Regeringens "framtidsbygge" påminner om en kåk där det regnar in och ingen förmår lokalisera läckan. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Mandatperioden börjar gå mot sitt slut för den rödgröna regeringen. Vid det här laget borde det vara möjligt att urskilja ett politiskt projekt. Under alliansregeringen hette det projektet arbetslinjen. Någon motsvarande röd tråd finns inte under åren med Löfven.

Vi har fått nya slogans som "samhällsbygget" och "framtidsbygget", som det heter i den nya regeringsförklaringen. Innebörden av dessa ord förblir dock höljd i dunkel.

Snarare har regeringen Löfven snubblat sig fram. Först föll budgeten; sedan tappade regeringen kontrollen över flyktingmottagandet. Därefter gjorde sig poliskrisen och gängkriminaliteten alltmer påmind. Till det ska läggas egentillverkade kriser som it-haveriet på Transportstyrelsen och Kaplans avgång.

Förslag har lagts fram och dragits tillbaka. Ta bara bankskatten som skrotades och blev en resolutionsavgift, som sedan omarbetades även den. Ett annat exempel är kärnvapenförbudet som Sverige gladeligen röstade för i somras för att sedan begrava i en utredning när konsekvenserna började gå upp för regeringen.

Regeringen saknar en övergripande plan

Vill man vara snäll mot Stefan Löfven kan man säga att han trots allt har rest sig efter alla dramatiska fall på näsan. Genom att hota med ett extraval säkrade de rödgröna makten i form av Decemberöverenskommelsen. Flyktingkrisen hanterades med överraskande dådkraft. Och även om regeringen har vaknat sent tas nu steg för att stärka rättsväsendet i kampen mot den organiserade brottsligheten.

Problemet är att regeringen inte har någon övergripande plan. Det finns ingen klar lägesbild av hur problemen ser ut, än mindre en strategi för hur de ska hanteras. 

Regeringsförklaringen som lästes upp under tisdagen liknar mest en lång önskelista över hur allt borde vara. Alla ska ha det bra överallt i vårt land - "oavsett om du bor i Visby, Vårby gård eller Vittangi". "Klyftan mellan stad och land ska slutas." "Sverige ska hålla ihop." 

Men hur detta ska gå till förblir oklart. Regeringen har ingen idé om hur de enkla jobben ska bli fler så att fler utrikes födda kan komma i arbete. Samma sak med bostäder för resurssvaga hushåll. Inte heller tycks regeringen vara oroad över den farliga lånekarusellen på bostadsmarknaden.

Pengar skeppas iväg utan eftertanke

De stora tagen lyser med sin frånvaro i regeringens "framtidsbygge". I stället presenterar de rödgröna en kanonad av plottriga förslag om allt från sänkt moms för naturguider till subventioner på elcyklar. 

Pengar bara skeppas iväg utan någon eftertanke. Det är som om det inte fanns någon morgondag, som om högkonjunkturen kommer att vara för alltid.

I stället för att värna det som bygger Sverige starkt - arbete och sparande – sänker regeringen skatten för dem som inte jobbar samtidigt som sparande ska straffas med höjd skatt. 

Stefan Löfvens smala lycka är att även alliansens partiledare står på näsan med jämna mellanrum.

 

 

Läs också: Vad är det för fel på dygder, Andersson?

 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag