Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven sabbar den svenska (kläd)modellen

Håll på den svenska modellen. Det är fack och arbetsgivare som ska prata arbetskläder - inte Stefan Löfven.
Foto: ROBBAN ANDERSSON & ROGER VIKSTRÖM
Löfven hade inte bara sällskap av sin nya barn- och äldreminister Lena Hallengren på Hagagården i Haninge. Kommunals ordförande Tobias Baudin var med och fick ta emot lite av de gratis arbetskläder han krävt.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven urholkar den svenska modellen. Frågan om fria arbetskläder hör hemma i avtalsförhandlingarna. Inte i riksdagen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På kvinnodagen 8 mars utsåg statsminister Stefan Löfven sina nya barn-, äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren. De båda socialdemokraterna passade då på att besöka äldreboendet Hagagården i Haninge för fint fototillfälle. Med sig hade de ett vallöfte - fria arbetskläder.

"Det är klart att kvinnorna ska behandlas precis som verksamma i manliga yrken blivit behandlade under lång tid, det vill säga inte behöva stå för arbetskläderna själva. Det är absolut en jämställdhetsfråga", sa Hallengren.

Nu är det inte alla män som har fria arbetskläder. Och många av dem som har det har betalat indirekt. Byggnads medlemmar har bytt delar av en lönehöjning mot ett par skyddsskor och en omgång överdragskläder om året, för dem som är anställda mer än tre månader.

Fria rid- och gummistövlar i Kommunals avtal

Prästerna och kyrkvaktmästarna har gratis arbetskläder, kyrkomusikerna lyckades förhandla till sig det 2016. I fjol fick Kommunal igenom det samma för sina medlemmar som arbetar för rid- och golfklubbar. 

Det är den svenska modellen. Fack och arbetsgivare förhandlar. De kompromissar fram nya arbetsvillkor i centrala kollektivavtal. Eller i lokala avtal. Detta är den modell Stefan Löfven ständigt säger måste stärkas. Och det är ju naturligt att förre ordföranden för IF Metall resonerar så.

Drömmer Löfven om nudistnorm?

Om fackordförande Löfven framställt fria arbetskläder som ett krav i avtalsrörelsen vore följande uttalande inte konstigt: "Du ska inte behöva slita på dina privata kläder. Det är orimligt."

Men nu var det statsministern Löfven som sa det, och då blir det märkligt. Ska staten dela ut ett klädkonto till alla med anställning? Hur stort ska det då vara? Eller siktar han på en nudistnorm? 

Hallengren och Löfven argumenterade i generella termer: Kvinnor ska få fria arbetskläder för att många män har, du ska inte behöva blankslita byxbaken du betalt ur egen börs. 

Klädlöftet gäller vård och äldreomsorg

Deras löfte är dock mycket specifikt. Det gäller bara anställda i vård, äldreomsorg och hemtjänst. Staten ska på ett eller annat sätt tvinga kommuner och privata företag att betala arbetskläder för dem som arbetar med äldre och funktionsnedsatta och i gengäld kompensera med något bidrag. Krångligt värre. 

Skälet till att regeringen väljer just dessa yrkesgrupper är att det finns nya föreskrifter från Socialstyrelsen att deras kläder ska tvättas varje dag av arbetsgivaren för att förhindra smittspridning. Men talar man smitta, och kläder som nöts på nolltid, borde också  personalen i barnomsorgen garanteras gratis kläder.

Klädfrågorna tål att diskuteras.  Men de hör inte hemma i riksdagen och statliga bidragssystem. Då skapas bara ytterligare tidskrävande byråkrati. 

Håll på den svenska modellen. Låt facken och arbetsgivarna prata persedlar.


Läs även: Sopstrejken sabbar svenska modellen

Löfven borde lära i stället för att mästra