Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven måste sluta fega i ödesfrågan

Svara nu, Löfven! På frågan om kärnkraften.
Foto: Ann Jonasson

Sveriges farligaste skatt måste avskaffas. Att vi inget hört från regeringen om effektskatten på kärnkraft är skandalöst.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Energiminister Ibrahim Baylan har befordrats till samordningsminister. Själv har han uppenbara problem med samordningen i de energiförhandlingar han leder. Slutdatumet - maj månads utgång - är passerat och Liberalerna har lämnat förhandlingarna.

Och varför skulle Liberalerna som är Sveriges mest kärnkraftsentusiastiska parti ansluta sig till en kompromiss de inte tror på?

Baylan bluddrar om att Jan Björklund är "ute efter politiska poänger."

Men den politiska poängen är att ett avgörande bidrag till nationens elförsörjning står på spel. Konsekvenserna för den elintensiva industrin riskerar att bli mycket allvarliga. Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östlig ruskar på huvudet och konstaterar att det är en gåta hur Löfven med sitt obeslutsamma sätt kan tillåta ovissheten att fortgå.

Ja, det är verkligen en gåta. Och i riskzonen ligger en nota på hundratals miljarder kronor i ren kapitalförstöring när fungerande reaktorer inte kan köras vidare på grund av att de har beskattats bort.


Fakta är dessutom följande: Den regering Baylan ska samordna leds av en gammal kärnkraftsvän. Det finns ingen anledning att tro att Stefan Löfven skulle ha bytt åsikt bara för att han bytte ordförandeuppdrag från IF Metall till Socialdemokraterna.

Kärnkraftsmotståndet inom socialdemokratin är marginaliserat och Löfven skulle - om han bara förmådde – kunna peka med hela handen och få eventuella kritiker att rätta in sig i ledet. "För partiets och nationens bästa."

På motsvarande sätt skulle han kunna ställa ett ultimatum till MP: Partiet måste acceptera att effektskatten avvecklas eller lämna regeringen. Det gäller faktiskt framtiden för en stabil svensk elförsörjning.

Samtidigt kan han ge MP en grön skatteväxling i utbyte. När straffskatten på kärnkraftsel försvinner måste intäktsbortfallet i statsbudgeten kompenseras. En möjlighet är då att höja bensinskatten. Vid det här laget torde även det färska språkröret Isabella Lövin ha lärt sig att det är ett gammalt MP-krav. Det visste inte Lövin när hon intervjuades vid tillträdet.

Att förhandlingarna i energikommissionen inte har hållit utlovad deadline är typiskt. Det är ytterligare ett bevis på Stefan Löfvens oförmåga att kunna samla sig till ett beslut.

Svensk industri har väntat länge nog på ett besked om effektskatten. Vad gör Löfven? Jo, han är fullständigt fixerad med att tillsätta nya kommissioner och arbetsgrupper. Så i stället presenterar han fem "strategiska samverkansprogram". De ska "genom samverkan mellan offentliga aktörer, näringsliv och akademi skapa nya innovativa lösningar som stärker konkurrenskraften och bidrar till en hållbar utveckling."

Kärnkraftsel bidrar till en hållbar utveckling då produktionen i princip är fri från klimatgaser. Och kärnkraftselen stärker den svenska konkurrenskraften.


Läs också:


Så kan vi rädda kvar kärnkraften


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor.