Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven måste lära sig läxan efter bränderna

Aud Sjökvist, som utredde hanteringen av branden i Västmanland, ser stora brister i svensk krisberedskap.
Brandmän arbetade för att släcka en skogsbrand i Tidningshyttan utanför Motala under tisdagen. Foto: ALEX LJUNGDAHL
En traktor sprutar vatten utmed en väg i skånska Hästveda på tisdagskvällen. Flera bostäder har utrymts på grund av skogsbranden. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En helikopter vattenbombar skogsbranden i skånska Hästveda. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det brann även i småländska Gislaved under tisdagen. Här är en av det 50-tal brandmän som kämpade för att få branden under kontroll. Foto: ALEX LJUNGDAHL
En varm sommar har inte bara fördelar. Har statsminister Stefan Löfven (S) dragit lärdom av förra sommarens skogsbränder? Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Allas ansvar är ingens ansvar. Regeringen måste ge en myndighet rätt att leda arbetet när landet står i lågor. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det brinner – igen. Ovanligt varmt väder och ovanligt torra marker innebär att det kan räcka med en gnista från en skogsmaskin för att starta en skogsbrand. I Hästveda har 49 personer evakuerats från sina hem. SMHI varnar för brandrisk från Skåne i söder till Jämtland i norr. 

”Normalt är det mellanrum mellan gräs- och skogsbrandsäsongen, men nu har de gått in i varandra”, sa Marcus Årskog på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till DN. 

Samma problem som återkommer

Räddningstjänsten kan inte räkna med att denna sommar blir mindre eldfängd än den förra. Bristerna i beredskapen visade sig då vara stora: 

Det saknades både personal och materiel, inte ens brandslangar fanns det tillräckligt av. 

Räddningstjänstens krisplaner var undermåliga – de flesta kommuner ringer grannkommunen om hjälp, och det fungerar dåligt om skogsbränder rasar även där. 

När förstärkningar väl var på plats kunde de inte användas optimalt eftersom kommunikationssystemet Rakel saknade täckning i några av de värst drabbade områdena, exempelvis Ljusdal. Det tog MSB tolv dagar att få en basstation på plats. Under tiden tvingades brandmännen använda privata mobiltelefoner, eller till och med mc-ordonnanser, visade Uppdrag granskning

Flera av problemen var desamma som 2014.

Aud Sjökvist, som utredde hanteringen av Västmanlandsbranden, var kritisk när hon intervjuades i Ledarsnack i mars: 

”Branden i Västmanland hade inte behövt bli en kris om räddningstjänsten hade varit dimensionerad för att ta hand om bränder som pågår längre än något dygn.”

Systemfelen kvarstår

Ändå är det tveksamt om myndigheterna är bättre förberedda inför denna sommar. Regeringen har skjutit till 65 miljoner kronor till MSB, vilket får sägas vara kaffepengar i sammanhanget. 

Myndigheten har åtgärdat några av de mest uppenbara beredskapsbristerna: 15 skogsdepåer, med extra brandslangar, pumpar och fyrhjulingar, har blivit till 24. Avtal har tecknats med privata företag om att 30 helikoptrar ska vara redo att lyfta inom 90 minuter. Och mobila basstationer för att stärka Rakel-nätet har placerats ut, bland annat i Jämtland. Det är självklart bra.

Men det allvarligaste systemfelet kvarstår: Det finns ingen myndighet som har rätt att peka med hela handen i en kris. Ingen kan ta ett helhetsgrepp och fördela räddningstjänsternas resurser. Allt måste tröskas den långa vägen via länsstyrelserna.

Det kallas för ansvarsprincipen, att den som har ansvaret i vanliga fall också har det i en krissituation. Men i realiteten betyder det att ansvaret för stora kriser smetas ut över alldeles för många beslutsfattare.

Aud Sjökvist är tydlig med vilken slutsats hon tycker att politikerna bör dra: Inrätta en funktion ”som har befälsrätt över övriga myndigheter i ett skarpt läge”.

Ge en myndighet – MSB eller någon annan – rätt att leda det operativa arbetet när landet står i lågor. Det är hög tid att Stefan Löfven lär sig läxan efter skogsbränderna: När alla är ansvariga, är ingen ansvarig. 

Nedan visas Ledarsnack om skogsbränder med författaren Gunnar Wetterberg, som har skrivit en bok om skogen.