Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven kan inte tiga om migrationen

Foto: Sven Lindwall

Folkpartister diskuterar asylinvandring och integration så stickor och strån ryker. Snart har varje medlem sagt sitt. Offentligt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det började med Jan Björklunds nygamla förslag, vilka partistyrelseledamoten Frida Johansson Metso kritiserade som "principiellt felaktiga beslut som gör världens mest utsatta och förföljda människor ännu otryggare".

I helgen sa riksdagsledamoten Allan Widman: "Jag tycker det är oundvikligt att adressera frågan om volymer."

På måndagen pläderade fyra kommunalråd i DN för att Sverige ska sätta ett tak för flyktingmottagande utifrån hur kommunerna klarar att ordna bostäder och bra skolgång för nyanlända. I SvD efterlyste två andra folkpartister också en sådan bedömning.

Luf-ordförande Linda Nordlund läste och skrev: "Idag skäms jag för mitt parti".

Att partikamrater debatterar öppet med varandra är sunt, utom när SD-stämpeln kommer fram. Det gör den tyvärr ofta i migrationsdebatten.

Svend Dahl, chef för Liberala nyhetsbyrån, förklarade för nättidningen Dagens arena: "Det finns i dag, i stora delar av svensk borgerlighet, en oerhörd ängslighet över Sverigedemokraterna...Då är man uppenbarligen beredd att kompromissa med väldigt grundläggande liberala ideal. Jag tycker personligen att det är oerhört sorgligt."


Det kan finnas enstaka borgerliga politiker som bara tänker på framtida röstprocent. Majoriteten bryr sig inte ett smack om SD när de vill diskutera integration och flyktinginvandring.

Kommunpolitikerna är upptagna med att hantera vardagen med växande arbetslöshet och bostadsbrist. Och framför allt en redan dåligt fungerande skola - Pisa, Pisa - som snabbt fylls på med elever som inte kan en stavelse svenska.

Denna debatt handlar om praktiska påfrestningar för Välfärdssverige För SD är grundfrågan att hålla den västerländska kulturen ren, om att islam är det stora hotet mot Europa. Det är en väsenskild människosyn och en sak för sig.


Jan Björklund försökte rädda sig till en mittposition genom att säga att det inte går att sätta "ett tak" för flyktinginvandringen. Och det går inte att göra i siffror eftersom det är en absolut rätt att söka asyl.

Men lagstiftningen påverkar hur många som får uppehållstillstånd av annat än skyddsskäl. "Synnerligen ömmande omständigheter" är en snävare grund än "särskilt ömmande" som det nu formuleras. Till exempel.


FP och KD har fått mycket ovett för sina migrationspolitiska förslag. Men det verkligt skamliga och sorgliga är att Sveriges största parti Socialdemokraterna inte säger något alls av vikt i frågan. Trots att statsministern heter Stefan Löfven.

En öppen debatt bäddar för beslut alla kan leva med, även om de inte gillar dem. Så länge Socialdemokraterna inte deltar finns det risk för att migrationspolitiken kommer att sluta med en panikbroms om några år. Att vi hamnar på Finlands nivå snarare än på en anständig öppenhet som Österrike och Tyskland.

Det vinner inte flyktingar undan politisk förföljelse och krig på. Och inte Sverige heller. 


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.