Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven kan inte gömma sig bakom EU i flyktingpolitiken

Stefan Löfven i samtal med Portugals premiärminister Antonio Costa under EU-mötet i Bryssel. Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sverige behöver en blocköverskridande uppgörelse om migrationen. Det duger inte att hoppas på att EU ska lösa problemen åt oss.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sveriges skärpta asyllagstiftning är bara tillfällig. Om inga nya beslut tas upphör den att gälla nästa sommar. Men Stefan Löfven har med hänvisning till EU länge nobbat alla inviter om blocköverskridande förhandlingar om permanenta regler.

Det har länge varit uppenbart att EU kommer att få svårt att komma överens i migrationsfrågan. Men att huka bakom andra EU-ledare har ändå varit bekvämt för statsministern. Därmed har Löfven sluppit att utmana koalitionspartnern MP och dissidenterna i det egna partiet, samtidigt som allianssprickan om migrationspolitiken har fått fortsatt uppmärksamhet. 

Toppmöte migration

Efter torsdagens EU-möte med stats- och regeringscheferna måste dock denna charad få ett slut. Förväntningarna var visserligen mycket lågt ställda inför mötet. Men den soppa som EU-ledarna lyckades koka ihop under nattmanglingen om migrationsfrågan kan ändå inte beskrivas som annat än tunn.

EU:s yttre gränser ska få stärkt skydd. Arbetet med att stoppa båtar från länder som Libyen ska trappas upp. Och förslaget om särskilda center i och utanför EU för migranter ska utredas.

Så mycket mer blev det inte. I verkligt brännande frågorna - som den om fördelningen av flyktingar inom unionen - kom man i praktiken ingenstans. En ny lägesrapport om hur arbetet med att reformera EU:s asylsystem fortskrider ska presenteras i oktober.

Det duger helt enkelt inte att Löfven fortsätter att gömma sig bakom EU. Socialdemokraterna måste ta eget ansvar för hur Sveriges migrationspolitik ska utformas.

Det är en händelse som ser ut som en tanke att M-ledaren Ulf Kristersson i fredagens DN återigen sträckte ut sin hand till Stefan Löfven i migrationsfrågan. Kristersson vill att Moderaterna och Socialdemokraterna före valet ska komma överens om att "försöka bilda basen" för en blocköverskridande migrationspolitik.

Blocköverskridande migrationspolitik

Bakgrunden är förstås den stora oenighet som råder inom de båda blocken. Då kan det tyckas märkligt att Kristersson vill bjuda in alla riksdagspartier till en stor parlamentarisk utredning. Men förmodligen räknar han med att Moderaterna och Socialdemokraterna ändå kommer att kunna diktera villkoren.

I stort är Kristerssons utgångspunkter rimliga. Flyktingpolitiken ska hållas stram under lång tid, detta för att kunna integrera de hundratusentals människor som har kommit de senaste åren. Åtgärderna ska ligga i linje med ingångna konventioner och EU:s politik. Och i väntan på att nya regler är på plats ska de tillfälliga lagarna förlängas.

Men hans återkommande krav på en "långsiktig" migrationspolitik är feltänkt. Lärdomen från flyktingkrisen är 2015 är snarare att Sverige måste kunna reagera snabbt och ompröva politiken när omvärlden förändras.

Så gärna ett handslag över blockgränsen, men tro inte att migrationsfrågan därmed kan begravas för gott.

 

Läs också:

Sverige lär fortsätta ha en inkompetent migrationspolitik