Statsministern har under coronakrisen fått kritik för att han gömt sig för mycket bakom Folkhälsomyndighetens experter. Men på söndagskvällen klev Löfven till slut fram och höll ett tv-sänt tal till nationen från Sagerska Huset. Huvudbudskapet? Att alla svenskar måste följa myndigheternas råd - statsministern gjorde rentav en poäng av att det även gäller honom själv.
Vissa ordval tycktes talande. Löfven aviserade exempelvis att fler åtgärder som inskränker svenskarnas vardag ”kan komma” - som om det inte finns någon riktig avsändare bakom besluten. Talet blev således en klassisk Löfven-kompromiss: Han tog ett tydligt steg framåt - för att påminna om vikten av experter.
Det betyder inte att talet var dåligt - tvärtom. Stefan Löfven lyckades väl med att inskärpa allvaret i situationen. Han visade empati med dem som drabbas av restriktionerna samtidigt som han förberedde folket på att det kan bli ännu tuffare.
Och han försökte inte linda inte in budskapet: ”Var beredd på att detta kommer pågå under en längre tid”.
Löfven höll tal till nationen
Tonträffen var genomgående god. Inte ens när Stefan Löfven på osvenskt vis uppmanade medborgarna att göra uppoffringar för ”vårt land” lät det svulstigt. Statsministern stärkte sina aktier denna kväll.
Men det opolitiska anslaget till trots - i delar av talet kunde man ändå ana att statsministern är medveten om att detta är en kris där han och regeringen till slut kommer att tvingas göra svåra avvägningar.
De senaste dagarnas debatt om de tuffa ekonomiska konsekvenserna av coronautbrottet hade satt ett tydligt avtryck i hans manus. Varje gång Löfven talade om faran för liv och hälsa var han noga med att även nämna risken för att människor förlorar sina arbeten.
Löfven verkar försöka placera sig mittemellan dem som tycker att regeringen gör för lite för att stoppa smittspridningen, och de som tycker att åtgärderna är på tok för skadliga för ekonomin.
”Jag som statsminister och den regering jag leder kommer fatta varje beslut som krävs för att skydda så många människors liv, hälsa och jobb som det bara går”, sa han.
Jobb mot människoliv
Var Löfven anser att avvägningen mellan folkhälsa och ekonomi borde gå gav han dock inga ledtrådar om i talet till nationen. Det kan man kanske inte heller begära i detta läge. Att hitta rätt balanspunkt mellan skyhöga dödstal och ekonomisk krasch är en ohyggligt svår uppgift, förmodligen en av de svåraste som en svensk regering någonsin har ställts inför.
Men en sak står klar redan nu - det är inte en uppgift som kan delegeras till en statsepidemiolog.