Stefan Löfven hade ingen god kväll i partledardebatten. Största framgången var väl att Kinberg Batra lånade hans "jag blir förbannad"-fras. Foto: MAJA SUSLIN/TT
Stefan Löfven hade ingen god kväll i partledardebatten. Största framgången var väl att Kinberg Batra lånade hans "jag blir förbannad"-fras. Foto: MAJA SUSLIN/TT

Löfven helt svarslös om de enkla jobben

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven ville inte ens kännas vid att arbetslösheten nu ökar. Då blir det ännu svårare att göra något åt saken.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det råder högkonjunktur. Företag har precis som offentlig sektor svårt att hitta arbetssökande med rätt kompetens. 

Man får helt enkelt pruta på kraven. Arbetsförmedlingen ska nu bygga upp digital kundtjänst i Söderhamn.  52 personer ska bli 100. Chefen Åsa Krantz berättar i Söderhamns-Kuriren att det måste bli dispenser från högskolekravet. Det finns helt enkelt inte folk nog som uppfyller det. Och jobbet ska göras.

Den kraftiga efterfrågan på personal har gjort att den officiella arbetslösheten sjunkit. Men det gör den inte längre, vilket statsminister Stefan Löfven inte ville kännas vid i partiledardebatten.

Skälet till ökningen är att de nyanlända som fått uppehållstillstånd nu hamnar i rullorna. Men alla är inte där än, så statistiken kommer att se ännu värre ut framöver, för arbetsgivarna kan inte sänka sina krav hur lågt som helst.

Löfven undvek som vanligt att visa att han förstår vidden av integrationssvårigheten. Han sa att några nyanlända var läkare och ingenjörer, att några hade utbildning till exempel i det "ädla yrket svetsare" och att några inte hade mer än grundskola. Som om det handlar om jämstora grupper.

Det gör det inte. Runt hälften av de inskrivna i etableringsuppdraget har grundskola som högsta studienivå. En del är analfabeter.

Trögt för statens extratjänster

Alla som kan ska jobba, förklarade statsministern myndigt, till en riktig lön som man kan leva på. 

Men vem vill betala en fackligt riktigt lön till en person som på grund av bristande kunskaper inte kan göra ett riktigt jobb?  Alltså finansierar regeringen "extratjänster" i offentlig sektor. Den som anställer får ersättning för hela lönekostnaden. 

Hittills har det gått trögt. För man måste ju hitta på vad som göras, och det är inte lätt. Vilket Stefan Löfven med all önskvärd tydlighet visade i debatten. Han gav ett exempel på vad en extratjänst kan vara: "Man kan sitta och läsa för de äldre."

Den nyinvandrade som kan läsa svenska så bra högt ur böcker och tidningar att seniorerna hänger med - den personen hittar ett vanligt jobb med riktig lön. 

De borgerliga talade om att skapa enkla jobb, att det måste bli billigare att anställa. Och det är en bättre väg. Men ingen av partiledarna var särskilt precis i hur det ska gå till och vilken effekt de hoppas på.

Dags för tydliga borgerliga besked

Anna Kinberg Batra och Annie Lööf talar ständigt om att ge tydliga besked. Det är dags att börja göra det. För ännu är deras konkretionsgrad obetydlig.

Precis som Stefan Löfven excellerade de i att beskriva verkligheten som "oacceptabel". Kinberg Batra drog dessutom till med ett Löfvenskt "jag blir förbannad", apropå dåliga skolor.

Sverige behöver inte politiker som nöjer sig med att fördöma verkligheten. Vi behöver partiledare som lägger effektiva förslag. 

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag