Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven helt svarslös om de enkla jobben

Stefan Löfven hade ingen god kväll i partledardebatten. Största framgången var väl att Kinberg Batra lånade hans "jag blir förbannad"-fras. Foto: MAJA SUSLIN/TT

Statsminister Stefan Löfven ville inte ens kännas vid att arbetslösheten nu ökar. Då blir det ännu svårare att göra något åt saken.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det råder högkonjunktur. Företag har precis som offentlig sektor svårt att hitta arbetssökande med rätt kompetens. 

Man får helt enkelt pruta på kraven. Arbetsförmedlingen ska nu bygga upp digital kundtjänst i Söderhamn.  52 personer ska bli 100. Chefen Åsa Krantz berättar i Söderhamns-Kuriren att det måste bli dispenser från högskolekravet. Det finns helt enkelt inte folk nog som uppfyller det. Och jobbet ska göras.

Den kraftiga efterfrågan på personal har gjort att den officiella arbetslösheten sjunkit. Men det gör den inte längre, vilket statsminister Stefan Löfven inte ville kännas vid i partiledardebatten.

Skälet till ökningen är att de nyanlända som fått uppehållstillstånd nu hamnar i rullorna. Men alla är inte där än, så statistiken kommer att se ännu värre ut framöver, för arbetsgivarna kan inte sänka sina krav hur lågt som helst.

Löfven undvek som vanligt att visa att han förstår vidden av integrationssvårigheten. Han sa att några nyanlända var läkare och ingenjörer, att några hade utbildning till exempel i det "ädla yrket svetsare" och att några inte hade mer än grundskola. Som om det handlar om jämstora grupper.

Det gör det inte. Runt hälften av de inskrivna i etableringsuppdraget har grundskola som högsta studienivå. En del är analfabeter.

Trögt för statens extratjänster

Alla som kan ska jobba, förklarade statsministern myndigt, till en riktig lön som man kan leva på. 

Men vem vill betala en fackligt riktigt lön till en person som på grund av bristande kunskaper inte kan göra ett riktigt jobb?  Alltså finansierar regeringen "extratjänster" i offentlig sektor. Den som anställer får ersättning för hela lönekostnaden. 

Hittills har det gått trögt. För man måste ju hitta på vad som göras, och det är inte lätt. Vilket Stefan Löfven med all önskvärd tydlighet visade i debatten. Han gav ett exempel på vad en extratjänst kan vara: "Man kan sitta och läsa för de äldre."

Den nyinvandrade som kan läsa svenska så bra högt ur böcker och tidningar att seniorerna hänger med - den personen hittar ett vanligt jobb med riktig lön. 

De borgerliga talade om att skapa enkla jobb, att det måste bli billigare att anställa. Och det är en bättre väg. Men ingen av partiledarna var särskilt precis i hur det ska gå till och vilken effekt de hoppas på.

Dags för tydliga borgerliga besked

Anna Kinberg Batra och Annie Lööf talar ständigt om att ge tydliga besked. Det är dags att börja göra det. För ännu är deras konkretionsgrad obetydlig.

Precis som Stefan Löfven excellerade de i att beskriva verkligheten som "oacceptabel". Kinberg Batra drog dessutom till med ett Löfvenskt "jag blir förbannad", apropå dåliga skolor.

Sverige behöver inte politiker som nöjer sig med att fördöma verkligheten. Vi behöver partiledare som lägger effektiva förslag. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!