”Följ råden, leta inte kryphål, obstruera inte.”
Regeringen har varit glasklar med det är andan i Folkhälsomyndighetens rekommendationer som gäller under pandemin – inte dess bokstav.
Men att leta kryphål är just vad statsministerns pressekreterare Mikael Lindström gör när han ska kommentera Expressens avslöjande om Löfvens shoppingturer i Gallerian.
”Han var där i ett noga planerat ärende,” försökte han, dock utan att förklara varför Löfven – trots sin noggranna planering – har behövt besöka köpcentret vid minst tre tillfällen den senaste månaden.
Pressekreteraren hävdar också att statsministern har följt Folkhälsomyndighetens råd och sina egna uppmaningar om att undvika trängsel.
Men vid åtminstone ett besök – den 1 december – ska Löfvens blotta närvaro ha gett upphov till en folksamling som det behövdes vakter för att kontrollera. Vid den tidpunkten var Folkhälsomyndighetens råd för Stockholms län dessutom att avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker och köpcentrum.
Men spelar det egentligen någon roll om statsministern gör några rundor i butikerna inför jul? Löfven har ju knappast varit ensam om att springa i affärer i december.
Ja, i allra högsta grad. Ledarskap utövas inte bara genom vilka beslut man fattar – utan också genom hur man själv agerar. Detta gäller alla ledare och i alla tider. Men det gäller i synnerhet under en pandemi och särskilt statsminister Stefan Löfven. Det har han själv sett till.
Statsministern har ju uppenbarligen inte ens lyckats övertala sig själv med sina moralpredikningar.
Den svenska pandemihanteringen har nämligen skiljt ut sig från många andra länders. I stället för formella restriktioner har regeringen litat till att människor självmant följer myndigheternas uppmaningar.
Stefan Löfven har på presskonferenser och i tal ständigt återkommit till det egna ansvaret.
”Alla saker som du skulle vilja göra, men inte är nödvändiga: Ställ in. Boka av. Skjut upp,” sa han i sitt tal till nationen 22 november.
Med sitt agerande underminerar Stefan Löfven nu hela den strategin. Vem kommer att ta hans budskap på allvar nästa gång?
Att Stefan Löfven inte har burit munskydd under sin julhandling behöver knappast påpekas. Regeringen och Folkhälsomyndigheten har länge väckt förvåning bland utländska forskare och pandemiexperter med sitt envetna motstånd mot att rekommendera dem. Först i januari kommer Folkhälsomyndigheten att börja rekommendera munskydd – men bara i kollektivtrafiken, och bara under vissa tidpunkter.
Den svenska argumentationen har varit absolutistisk. Eftersom människor i onödan inte ska vistas i trånga miljöer som kollektivtrafik och butiker krävs heller inte några rekommendationer. Om människor bara är ofelbara behövs inga skydd.
Stefan Löfven har i all sin mänsklighet visat hur feltänkt den inställningen har varit. Statsministern har ju uppenbarligen inte ens lyckats övertyga sig själv med sina moralpredikningar.