Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven har redan böjt sig för Vänsterpartiet

Stefan Lövfen (S) sänkte i praktiken Las-utredningen under söndags partiledardebatt i SVT:s Agenda.Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt (V) har redan utverkat eftergifter av statsminister Stefan Löfven (S) i frågan om arbetsrätten.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven sänkte i praktiken Las-utredningen i direktsändning under Agenda-debatten. Det är minst sagt anmärkningsvärt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Söndagens partiledardebatt inleddes med exemplet Leif, 58 år, som inte längre kan vara säker på att få behålla jobbet om den så kallade Las-utredningen blir verklighet. Som så ofta ligger fokus i debatten om arbetsrätten på turordningsreglerna – sist in, först ut.

Men för många arbetsgivare är det en helt annan regel som ställer till störst problem – de höga kostnaderna för att säga upp anställda av personliga skäl. Låt oss för enkelhetens skull säga att Leif, 58 år, i stället drev ett konditori med fyra anställda. 

En av dessa anställda visar sig vara en fatal felrekrytering. Personen kommer ofta för sent till jobbet, är otrevlig mot kunderna och kränker den övriga personalen med nedsättande omdömen om deras yttre. Leif inser att situationen är ohållbar och att han måste säga upp personen i fråga av personliga skäl.

Då svarar facket med att ogiltigförklara uppsägningen och Leif tvingas fortsätta att betala ut lön och förmåner till den anställde i 17 månader fram tills att tvisten har avgjorts i Arbetsdomstolen. Leif vinner tvisten, men några pengar får han inte tillbaka. Han ska ensam stå för hela kostnaden trots att han enligt lagen har gjort allt rätt. 

Så obalanserad är arbetsrätten på denna punkt. Den som missköter sitt jobb – exempelvis arbetsvägrar eller mobbar sina kollegor – har ett extremt starkt rättsligt skydd i dag. Det är inte rimligt. För vissa småföretagare kan den ekonomiska smällen bli så stor att verksamheten blir svår att driva vidare. 

Januaripartierna var tydliga med att man ville få till stånd en ändring. Las-utredningen fick i uppgift att lägga fram förslag som ”särskilt för mindre företag innebär lägre kostnader vid uppsägningar”. Sagt och gjort. Utredningen föreslår att rätten att ogiltigförklara uppsägningar av personliga skäl slopas (med vissa undantag) i företag med färre än 15 anställda.

Om arbetsgivaren förlorar tvisten utdöms ett skadestånd som motsvarar åtta månadslöner, som ska betalas ut direkt. Ytterligare skadestånd kan bli aktuellt retroaktivt om personen i fråga inte hittar ett nytt arbete. Det innebär att oron för att arbetsgivare slentrianmässigt ska säga upp anställda är kraftigt överdriven.

Ändå sänkte statsministern förslaget i direktsändning under söndagskvällen. Enligt Löfven ”rubbar det balansen” på arbetsmarknaden. Det är ett anmärkningsvärt uttalande, som har väckt förvånansvärt lite uppmärksamhet. 

I praktiken har regeringen därmed redan backat för vänsterledaren Jonas Sjöstedts krav. Den viktigaste förändringen i Las-utredningen ska aldrig bli verklighet, att döma av statsministerns utspel.

Annorlunda uttryckt: Löfven ställer fram två halvfulla glas framför Sjöstedt respektive Sabuni/Lööf och hoppas att det ska låta sig nöjas med det som serveras. Nej, det duger inte.