Statsministern vill ge Sverige en ledarroll i världspolitiken. Foto: Anna-Karin NilssonStatsministern vill ge Sverige en ledarroll i världspolitiken. Foto: Anna-Karin Nilsson
Statsministern vill ge Sverige en ledarroll i världspolitiken.  Foto: Anna-Karin Nilsson
Kära teman från förr är nedrustning, Palestina och alliansfriheten. Utrikespolitiken framstår alltmer som en öppen flört med Palmeeran. Foto: Per KagrellKära teman från förr är nedrustning, Palestina och alliansfriheten. Utrikespolitiken framstår alltmer som en öppen flört med Palmeeran. Foto: Per Kagrell
Kära teman från förr är nedrustning, Palestina och alliansfriheten. Utrikespolitiken framstår alltmer som en öppen flört med Palmeeran. Foto: Per Kagrell

Löfven har fått storhetsvansinne

Publicerad

När det trasslar till sig i inrikespolitiken kan man alltid försöka rädda världen i stället. Den maximen gäller inte bara amerikanska presidenter, utan även svenska statsministrar.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den rödgröna regeringen är historiskt svag och tvingas regera med en alliansbudget. Vad passar då bättre än att vända blickarna ut mot världen? Utrikespolitiken kan ju ingen ta ifrån regeringen.

I helgen förklarade Stefan Löfven att han vill ge Sverige en ledarroll i världspolitiken. En expertgrupp ska lägga fram förslag med utgångspunkt i Löfvens tankar om en "new global deal" mellan arbete och kapital.

Exakt vad detta betyder framgår inte. Men tydligen ska FN:s 17 utvecklingsmål utgöra ledstjärnor för arbetet. Sverige ska utgöra en förebild när det gäller alltifrån sysselsättning till jämställdhet och klimat och låta dessa exempel gå på export.

Kanske kan man sammanfatta idén i den klassiska meningen: "In Sweden we have a model." Vi ska lära världen allt vi kan.

Visst är Sverige och de övriga nordiska länderna synnerligen framgångsrika samhällen. Men föreställningen om Sveriges överlägsenhet och utvaldhet är samtidigt påfrestande i sin anspråksfullhet. Det är en gammal tankefigur man dammar av: idén om den moraliska stormakten Sverige.

Den har alltid varit förljugen. Vi har pekat finger mot övergrepp långt borta, men hukat i vårt eget närområde. Alliansfriheten har upphöjts till ett moraliskt rättesnöre, men dess praktik har varit spel under täcket, tredje ståndpunkten och ljusskygg vapenexport.

Idén hänger intimt samman med de övriga delar av utrikespolitiken som nu rehabiliteras. Prio nummer ett är Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd 2017-2018. Från att ha prioriteras ner under Carl Bildt är FN återigen målet och meningen med det mesta inom utrikespolitiken.

Andra kära teman från förr är nedrustning, Palestina och alliansfriheten. Utrikespolitiken framstår alltmer som en öppen flört med Palmeeran.

Denna vänsternostalgi har sällsynt dålig tajmning. Det avgörande som händer i vår tid är framväxten av ett revanschistiskt Ryssland liksom mördarsekten IS framfart i Mellanöstern. Det är där fokus måste ligga för svensk utrikespolitik.

Det är inget fel i att ha höga ambitioner. Bildt var en medelstor hund som med sin storhundsattityd lyckades göra Sverige till ett av EU:s mest inflytelserika länder inom utrikespolitiken.

Men det gäller att kunna prioritera och ha en tydlig vägkarta. Det är i vårt närområde som vi kan göra störst skillnad. Det är till det som vår röst verkligen behövs, inte för att mästra omvärlden om hur fantastiskt Sverige är.

Stefan Löfven verkar ha fått storhetsvansinne.

 

Läs också:

Hallå, har någon sett till regeringen?

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag