Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven håller i ratten, men vem är det som kör?

Är det verkligen Stefan Löfven som håller i ratten?
Foto: AXEL ÖBERG
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) ska utgöra en liberal opposition och samtidigt ha långa armar in i den rödgröna regeringen.
Foto: OLLE SPORRONG
Jonas Sjöstedt (V) hävdar att han har en överenskommelse med Stefan Löfven, och avger ett "misstroendelöfte" i det fall regeringen skulle lägga fram lagförslag om förändrad arbetsrätt och hyresreglering.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven får regera vidare. Men det politiska rävspel som nu tar vid riskerar att undergräva förtroendet för politiken.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Som väntat gav Vänsterpartiet efter i skarpt läge. Stefan Löfven kommer att klara statsministeromröstningen på fredag och bilda en ny S+MP-regering. Men formerna för detta styre ter sig allt märkligare. 

Enligt Jonas Sjöstedt har Löfven och han ingått en överenskommelse med skriftliga formuleringar, men innehållet i detta papper kommer aldrig att offentliggöras. V drar dessutom upp röda linjer för S/MP/C/L-samarbetet.

Om Löfven II skulle göra allvar av löftena om att luckra upp arbetsrätten och införa marknadshyror kommer V att försöka fälla regeringen tillsammans med SD, KD och M.

Det är svårt att se klart genom de rökridåer som nu har lagts ut. Enligt Januariuppgörelsen ska förändringarna i LAS genomföras år 2021 och fri hyressättning inom nyproduktion vara gällande lag från 1 juli samma år.

Har Lööf och Björklund blivit lurade?

Om arbetsmarknadens parter på egen hand gör upp om förändringar i arbetsrätten är det svårt att tro att V skulle vilja ta till storsläggan. Det är också oklart om V skulle kunna komma överens om tajmingen för ett misstroendevotum med M och KD, som rimligen vill se just dessa liberaliseringar förverkligade. När frågan eventuellt ställs på sin spets närmar vi oss dessutom nästa ordinarie val år 2022.

Har C och L blivit grundlurade, såsom de forna allianskamraterna hävdar? Eller är det tvärtom S som har snärjts in i en uppgörelse som är så högervriden att vänsterväljarna kommer att fly hals över huvud? Vem har egentligen lurat vem?

Grundproblemet är att dessa frågor överhuvudtaget ställs. Det politiska rävspel som nu pågår bygger knappast förtroende för politiken.

Löfven II kommer att ha 33,2 procent av mandaten bakom sig att jämföra med 39,5 procent för Löfven I. Som statsvetarprofessor Henrik Oscarsson konstaterade på Twitter är det bara två regeringar som har haft svagare stöd under efterkrigstiden - Fälldin III år 1981 och Ullsten 1978.

Löfven och Lööf kan skylla på varandra

Vänsterpartiet mobiliserar nu med alla krafter för att attackera regeringen från vänster. Annie Lööf har å andra sidan förklarat att Centerpartiet kommer att ha rollen som liberalt oppositionsparti.

Samtidigt är det just denna "opposition" som tydligast har definierat det politiska manöverutrymmet för Löfven II. C och L betygar att de har fått igenom det mest långtgående liberala reformpaketet på åtta år medan V har dragit upp sina röda linjer.

Löfven kommer att hålla i ratten under nästa mandatperiod, men vem är det egentligen som kör? Vem ska ställas till ansvar för den politik som bedrivs? 

Låt oss förflytta oss i tanken till valrörelsen i augusti 2022. SVT:s Mats Knutson: "Gängbrottsligheten har ökat trots att ni lovade motsatsen. Hur förklarar du det, Stefan Löfven?" Löfven: "Det beror på att vi har tvingats bedriva en politik som har lett till att klyftorna har ökat..." Lööf: "Skitsnack. Om inte ni hade böjt er för vänsterns ultimatum så hade..."

Sverige hade behövt en starkare och tydligare regering än detta. 


Läs också:

Fem skäl mot Lööf & Löfven