Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven borde ha skickat Isabella Lövin till Bryssel

YLVA JOHANSSON. Den blivande EU-kommissionären betonade att hon gärna byter sakområden. Det är nödvändigt om Sverige ska få ha hand om viktiga frågor som klimat eller konkurrens.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
ISABELLA LÖVIN. Miljöpartisten som är miljöminister och vice statsminister blir kvar i Stockholm.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen borde ha föreslagit en EU-kommissionär med meriter inom de områden som är viktiga för Sverige, som klimat- och konkurrensfrågor.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Expressen hade föredragit att regeringen utsett Isabella Lövin (MP) till svensk EU-kommissionär. Hon kan de viktiga klimat- och miljöämnena och är känd och respekterad inom EU sedan sin tid som parlamentsledamot.

Någon kanske vill invända att hon är begränsad till miljö- och klimatfrågor. Jodå, men hittills har det en funnits handfull kommissionärer som haft ansvar för miljö-, klimat-, energi- och transportfrågor. Någon av de portföljerna borde Stefan Löfven kunna förhandla hem med den tillträdande kommissionsordföranden, tyska Ursula von der Leyen.

I förhållande till hur européerna röstade i maj hade det också varit snyggt att nominera miljöpartisten Isabella Lövin, de gröna gick fram ordentligt i valet till EU-parlamentet. 

Litauen enda hittills som anmält grön kommissionär

Ännu är det bara Litauen som har anmält en grön kommissionär, Virginijus Sinkevičius, som är ekonomi- och innovationsminister. Den 28-årige litauern representerar Bönders och grönas parti, vars ekonomiska politik står långt till höger om gängse europeiska grönas - det är inte med i den gröna gruppen i EU-parlamentet.

Men statsminister Stefan Löfven gjorde det sant socialdemokratiska valet - Ylva Johansson. Må vara att hon gjorde sina tre första riksdagsår som ledamot för Vänsterpartiet kommunisterna 1988-1991. När hon trädde in i regeringen Ingvar Carlsson som skolminister 1994 var hon sosse.

Därefter har Ylva Johansson varit statsråd i elva år. Under Göran Persson var hon ansvarig för sjukvård och äldre frågor, medan Stefan Löfven har låtit henne hålla i arbetsmarknadspolitiken sedan 2014.

Lämnar efter sig reform av Arbetsförmedlingen i nedåttider

Hennes efterträdare får det inte lätt. Den gigantiska omvandlingen av Arbetsförmedlingen ska genomföras samtidigt som konjunkturen försämras och arbetslösheten ökar. Dessutom ska Las ändras, enligt januariöverenskommelsen. 

Inte undra på att Ylva Johansson strålade som en sol och sa att hon var jätteglad och hedrad över att nomineras till det fina Brysseljobbet.

Men vilket? Löfven sa att Sverige siktar på en tung portfölj, en som innebär lagstiftning. Han ville dock inte nämna vilka sakområden han är ute efter. Han underströk att vi inte vet hur Ursula von der Leyen kan tänkas stuva om i portföljerna, att hon måste få lägga sitt pussel.

Bra om von der Leyen vågar ge Johansson möjlighet att lära nytt

Det vore dock illa om Ylva Johansson betraktas som en arbetsmarknadsbit, för det mesta som EU gör och planerar inom det området strider mot svenska idéer om hur arbetsmarknaden bör fungera.  

De andra sakområdena Ylva Johansson har på cv:et är heller inga tunga EU-frågor. I sina vidare kontakter med von der Leyen får Stefan Löfven understryka att Johansson är lärare i fysik - och därmed lämpad för klimat, miljö, energi och transport - samt matte och sifferkunnig nog att ta hand om inre marknaden.

Men det hade varit smartare att utse någon med kompetens inom de områden Sverige prioriterar.