Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven bör ta Kristerssons utsträckta hand redan nu

STOPPSIGNAL. Ulf Kristersson hävdade att Löfven förtalar motståndarnas politik i stället för att tala om sin egen. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

M-ledaren vill få S till en gemensam avsiktsförklaring om stränga migrationsregler redan nu. Löfven vill vänta in EU. Det är oklokt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Mandatperiodens sista partiledardebatt var en avslagen tillställning. De flesta deltagarna uppträdde som avgångselever de sista terminsdagarna, när de vet att betygen redan är satta. Man deltar lite halvhjärtat för formens skull.

Moderatledaren Ulf Kristersson gjorde dock ett försök att skapa en bättre valdebatt.  Han efterlyste ånyo att han och Stefan Löfven å Socialdemokraternas sida gemensamt ska deklarera att den strama migrationspolitiken kommer att ligga fast även efter att de tillfälliga reglerna upphör att gälla nästa å.

Tyvärr tog inte Löfven den utsträckta handen. Han vill vänta in EU-överenskommelser som kan komma.

För all del. Men det går att göra både och. S och M borde deklarera sin gemensamma avsikt nu, och tillsammans se om det behövs eventuella förändringar efter ett EU-beslut.

Som Ulf Kristersson påpekade: båda blocken är splittrade i frågan. När de två (än så länge) största partierna är ense om strama regler bör de, som tidigare i historien, slå fast att så blir det.

Om S och M skakar hand på migrationen i sommar saknas det inte stridsfrågor ändå. Ens i regeringsfrågan. De som gillar att prata och skriva om vem som bör göra vad med vem kan ju fortsätta att göra det med avståndsmätning till SD som skala.

Folkomröstning om välfärden? Knappast

Ett migrationspolitiskt handslag skulle dock ge mer debattsyre kvar för andra frågor. Och S-ledaren vill ju att valet 9 september ska bli en "folkomröstning om välfärden". Hans valarbetare får mer tid att prata sjukvård och skola om migrationsfrågan neutraliserats.

Förhoppningsvis ägnar de inte lika mycket utrymme åt att skrämmas med skattesänkningar som Stefan Löfven. Det blir rent löjligt när han lägger ihop alla borgerliga partiers enskilda förslag och SD:s ovan på det för att med förfäran hojta: 150 miljarder!

Specialdestinerade bidrag är ett otyg

Nu är det dock inte så smart att vilja ha en riksdagsvalrörelse om det som är politiska frågor på landstings- och kommunnivå. När regeringar griper in med kömiljarder, sommarlovsmiljarder, äldreutbyggnadspengar och allehanda andra öronmärkta bidrag uppstår mest byråkrati och ineffektiv snedfördelning.

Tyvärr är borgerliga regeringar lika pigga på detta som rödgröna. KD:s in-å-pilla-reflex är närmast ostoppbar.

Men när rikspolitikerna driver valrörelser om vårdfrågor får det bara en effekt: Väljaren får mycket svårt att förstå var ansvaret ligger.

Minska straffrabatterna

Det finns däremot ett antal viktiga frågor för fortsatt välstånd och ökad trygghet som riksdagspolitikerna definitivt råder över, som en rejäl kvalitetshöjning i lärarutbildningarna och vettiga arbetsförhållanden för poliser.

Det är riksdagen som stiftar lagarna som avgör vilka som ska sitta inne och hur länge för olika brott. Den kan minska rabatterna för såväl ungdom som mängd vid straffutmätning.

Det finns hur många saker som helst kvar att diskutera även om S och M desarmerar migrationsfrågan. Låt dem ta plats.

 

Läs också: ANNA DAHLBERG: En S-M-regering vore bra för Sverige 

ANNA DAHLBERG: Ställ in valrörelsen, vi har inte råd med stolligheterna

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!