Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven är ingen ledare, han är en samordnare

Stefan Löfven visar ingen verklig krisinsikt, trots våldsvågen. När konkreta förslag väl kommer är det för lite, för sent.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

När skjutningarna ökar och kommuner hänger på repen väljer statsministern att lägga ut politiken på entreprenad. Var är krisinsikten, Stefan Löfven?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Regeringen har fyra ödesfrågor att tackla den här mandatperioden. Det är välfärdens finansiering, det ökande gängvåldet, den framtida migrationspolitiken och klimatkrisen. Om man är snäll visar Stefan Löfven möjligen ledarskap i en fråga: klimatet. 

När antalet äldre och nyanlända ökar går många kommuner på knäna. Men regeringens stora nummer hittills är att omfördelningen mellan kommunerna ska öka. I tisdagens regeringsförklaring fanns inga löften om tillskott eller lättnader till kommunsektorn, däremot får Åsele ett nytt servicekontor. Den viktiga frågan om hur välfärden ska säkras har regeringen parkerat i en kommission.

Idélös regeringsförklaring

Det kraftigt ökande antalet skjutningar uppmärksammades visserligen i statsministerns tal. Men även här är det mer av diskussionsklubb som är lösningen. Inrikesminister Mikael Damberg vill samla alla från Vänsterpartiet till Moderaterna - dock ej SD - till samtal om hur gängvåldet ska bekämpas.

Migrationspolitiken ska i stället utredas av en parlamentarisk kommitté. Det är dock svårt att uttyda en klar linje i regeringsförklaringen. Där fortsatte statsministern att fantisera om att EU ska enas om ett gemensamt asylsystem. Det blir inte mer trovärdigt av att Ylva Johansson ska hantera frågan i EU-kommissionen.

Regeringspartierna verkar till och med ha svårt att enas med Centerpartiet och Liberalerna i frågor som de redan har enats om. I Januariöverenskommelsen utlovades en genomgripande skattereform. Men i regeringsförklaringen fanns plötsligt inga spår av den, och det är kanske inte heller så konstigt; C och L har ju redan fått landsbygdsavdrag och slopad värnskatt.

Löfven är samordnare

Under den förra mandatperioden hade Stefan Löfven dille på samordnare. Höga och låga frågor - från utsatta EU-medborgare till Life Science och Bromma flygplats - behandlades med samma universalmedel: samordning.

Nu är det själva regeringspolitiken som samordnas. Stefan Löfven leder inte längre Sverige, han samordnar på sin höjd diverse samtalsklubbar som ska presentera lösningar på samhällsproblemen i framtiden. 

Det är symptomatiskt för det ledarlösa styret att TCO-ordföranden Eva Nordmark blir ny arbetsmarknadsminister med ansvar för att genomdriva Centerpartiets politik.

Någon verklig krisinsikt finns inte, trots våldsvågen. När konkreta förslag väl kommer är det för lite, för sent. De utlovade pengarna till domstolarna är långt mindre än behovet. Och löftet om hemlig dataavläsning i regeringsförklaringen utlovade Stefan Löfven redan efter terrordåden i Paris. För nästan fyra år sedan. 

Sverige skulle behöva en ledare, inte en samordnare.

Så borde den nya skattereformen se ut. Ekonomen Robert Boije gästar Ledarsnack.