Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LO har drabbats av valhybris

Foto: Jens L'Estrade

LO har drabbats av valhybris. För några veckor sedan lanserade man tanken att arbetsmarknadens parter skulle ta över riksdagens beslutsmakt och göra upp i den infekterade frågan om vinster i välfärden. Varför stanna där? LO skulle i denna korporativistiska anda också kunna sköta skattepolitiken.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sagt och gjort. LO har nu presenterat ett eget valmanifest och man ska också ha en alldeles egen kampanjorganisation i valrörelsen.

Det finns en revanschlusta i LO-borgen. Under valrörelsen 2010 var dåvarande LO-ordföranden satt i politisk husarrest på grund av AMF-skandalen. En Wanja Lundby-Wedin som hade suttit med och delat ut miljonersättningar till sin försäkringsbolagsdirektör hade ju varit mums-mums för Alliansen.

Efterträdaren Karl-Petter "Kålle" Thorwaldsson var IF Metalls egen kandidat till LO-ordförandeposten. Med Metallordföranden Stefan Löfven som partiordförande blev det bingo för facket: vilket Heavy Metal-band!

Relationen mellan "arbetarrörelsens två grenar" har inte på decennier varit så bra som den är i dag. Stig Malm ledde kriget mot Kjell-Olof Feldt i Rosornas krig. Göran Perssons tuffa sparpaket tärde på relationen och Mona Sahlins försök att utestänga Lars Ohly från det rödgröna laget blev början på hennes fall.

 

Men Heavy Metal-gänget spelar inte i takt. "Vi ska satsa 70 friska nya miljarder för att hjälpa de arbetslösa" lovade Thorwaldsson i sitt Första maj-tal förra året. Samtidigt har Socialdemokraterna försökt profilera sig som Sveriges mest antikeynesianska och ekonomiskt ansvarsfulla parti. Hur ska då S och LO finansiera alla sina reformer? Med 70 miljarder i höjda skatter?

LO har klippt och klistrat i S-motioner för att få ihop sitt valmanifest: obligatorisk gymnasieskola, 90-dagarsgaranti för arbetslösa ungdomar, höjda tak i a-kasseersättningen. Bristen på självständighet och kreativt nytänkande är anmärkningsvärd och med tanke på harmonin i Heavy Metal-band så borde Thorwaldsson ha kunnat ta ut svängarna.

 

LO är ett särintresse som Göran Persson korrekt konstaterade och behöver inte ansvara för konsekvenserna av sina krav. Det är inget annat än önsketänkande att kräva att Laval-lagen ska skrotas. Lagen tillkom efter att Sverige förlorade i EU-domstolen och Thorwaldsson kan ju försöka förklara för sina medlemmar vilka paragrafer som ska ersätta Laval-lagen. Annars rycker EU-domstolen ut igen.

Varannan LO-medlem röstade inte på S i valet 2010, men de tvingas ändå vara med och betala till S partikassa. Enligt en sammanställning av Svd så har LO pytsat in över 70 miljoner kronor under de senaste åren. Åtminstone organiserade vänsterpartister i LO borde våga protestera högljutt mot denna ekonomiska kollektivanslutning.

Sedan efterlyser LO "viktiga jämställdhetssatsningar". Och det är ju välkommet. I LO:s styrelse är 15 av 18 ledamöter män. I hälften av LO:s medlemsförbund finns det inte en enda kvinna i ledningen.

Nu sjöng du nog lite falskt, Kålle.