Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LO-basen borde sluta agera som en klanledare

Dags att göra slut. Bara 41 procent av LO:s medlemmar röstade på Socialdemokraterna i valet. Det är hög tid att kapa banden mellan LO och S.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Av respekt för demokratin och de egna medlemmarna borde LO kapa banden till Socialdemokraterna. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Länge har det hetat att det finns en smärtgräns för LO:s frikostiga stöd till Socialdemokraterna. Om färre än hälften av LO:s medlemmar röstar på S i valet måste strategin omprövas. 

Där är vi nu. I valet röstade bara 41 procent av LO:s medlemmar på Socialdemokraterna - en rekordlåg andel. Hela 24 procent valde i stället att lägga sina röster på Sverigedemokraterna, enligt Valu. Men trots att smärtgränsen måste anses passerad med råge låter LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson meddela att allt kommer att förbli som det alltid har varit. De speciella banden mellan LO och S består.

De LO-väljare som röstar på andra partier förstår tydligen inte sitt eget bästa. De lever i falskt medvetande och röstar i strid med sina intressen, får man anta. Det är en ganska påfrestande von oben-attityd till de egna medlemmarnas politiska preferenser.

Klientelism borde inte höra hemma i en välutvecklad demokrati

Fram till år 1991 var det obligatoriskt för LO:s medlemmar att vara med i partiet genom den så kallade kollektivanslutningen. Numera sträcker sig tvånget "bara" till att vara med och finansiera S. 

I valet satsade LO 30 miljoner kronor på att kampanja för S. Facket ringde även en halv miljon samtal för att övertala väljare att rösta på rätt parti. Det uttalade målet har varit att säkra minst 250 000 röster åt S.

Dessa röster levereras så klart inte gratis, utan knyts till motprestationer såsom att LO förväntar sig förstärkningar av välfärden med 70 miljarder kronor fram till år 2021 och att anställningsformen allmän visstidsanställning ska avskaffas. 

Denna form av utbyte - pengar och/eller röster mot politiska löften - kallas klientelism bland statsvetare och brukar inte förknippas med välutvecklade demokratier som den svenska. 

När en politiker i Botkyrka erbjöd Moderaterna 3 000 röster för att få en moskétomt väckte det ramaskri. Men att Kommunalordföranden Tobias Baudin lovar Löfven 250 000 röster i valet anses tydligen helt normalt. 

En samverkan som är i otakt med tiden

LO försvarar sig med att LO:s stödinsatser sker öppet och offentligt. "Vi har aldrig dolt det och aldrig förnekat det", säger Thorwaldsson till Ekot. Det är förvisso sant. Men det förblir ändå problematiskt ur ett demokratiperspektiv att Sveriges största parti är bakbundet av krav från ett särintresse.

Såväl Socialdemokraterna som LO borde inse att denna samverkan är i otakt med tiden. S behöver visa att partiets lojalitet alltid ligger hos väljarna och ingen annanstans medan LO:s uppdrag är att tjäna sina medlemmar, inte ett visst politiskt parti. 

Det är respektlöst mot de egna medlemmarna att betrakta dem som röstboskap som ska vallas in till röstbåsen. Bara smaka på orden när Baudin i maj gjorde sina utfästelser gentemot Löfven: "Minst hälften av våra väljare ska rösta på Socialdemokraterna". Vad är det för syn på LO-arbetarna? 

Det är hög tid att Karl-Petter Thorwaldsson slutar agera som den svenska politikens klanledare. 

 

Läs också: Åtta ödesfrågor nästa statsminister måste lösa