Listan över årets bu och bä i Almedalen

Sakine Madon.
Foto: Cornelia Nordström

ALMEDALEN. Almedalsveckan går mot sitt slut och Visbyborna kan äntligen pusta ut.

I vanlig ordning har det bjudits på högt och lågt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Årets obegriplighet

Almedalens restaurang nr 1, Donners, stängde uteserveringen på Sverigedemokraternas dag. Krogen ville markera mot SD och slå ett slag "för yttrandefriheten". På vilket sätt idén gynnade yttrandefrihet förblev osagt.

Politisk logik är måhända inte Donners starkaste sida.


Årets pik

Fredrik Reinfeldts "man kanske inte behöver ett språktest för att jobba", under hans tal i måndags, var en känga åt Folkpartiets återkommande lansering av språktest för invandrare.

För första gången under statsministerns uddlösa tal hajade jag till. Och han har helt rätt: det viktiga är att folk får försörja sig. Inte på vilket språk de gör det.


Årets djävulskap

I Almedalen 2006 ropade SSU:are "Vi älskar Göran och Göran älskar oss!" i kör.

MUF körde däremot igång en mekanisk tjur som hette "Crazy Horse", namnet på Stockholmskrogen där dåvarande SSU-ordförande Anna Sjödin hamnade i blåsväder.

I dag är rollerna ombytta. MUF älskar moderpartiet och vill mest av allt att "Sverige jobbar!", medan SSU står för humorn. Eller elakheten om man så vill:

www.fragakent.se presenteras som en sajt där man får ställa frågor till Moderaternas nya partisekreterare Kent Persson. Automatiska floskelsvar ges på direkten och kan lyda "Spännande fråga. Vi håller på att ta fram lite ny politik i någon av våra många arbetsgrupper - vi har arbetsgrupper för allt."

Eller så här: "För att komma till rätta med detta ägnar sig Nya Moderaterna och alliansregeringen väldigt mycket åt ansvar." Elakt, men träffande.


Årets frånvarande

Jordbruksminister Eskil Erlandsson som i veckan blev pappa och valde bort politikerveckan.

Han är något så ovanligt som en någorlunda folkkär minister. Alla tycks älska Eskil. Till och med Afton- bladets vanligtvis bitska kulturchef Åsa Linderborg tycker det är klart att Eskil ska ha en grabb.


Årets drink

Almedalsdrinken 2012 presenteras som "en frisk jordgubbsdrink med lagom sötma".

Konceptet är så PR-smart. "Almedalsdrinken är till för alla" säger de entusiastiska fansen om drinken som fått sin egen hashtag på Twitter. Äntligen ett alkoholfritt alternativ!, jublas det.

Hört talas om vatten, läsk eller juice?

Naturligtvis kammade nykterhets- och anti knark- och rökningsrörelsens drink hem utmärkelsen "hetast i Almedalen". Det ryktas dock om en rolig avvikare som twittrat om ett alternativt drinkrecept: Almedalsdrinken + alkohol. Hen borde också få en utmärkelse.


Årets sämsta slogan

Helt klart Sverigedemokraternas "Ingen ska lämnas utanför".

SD:s variant av Socialdemokratins tidigare "Alla ska med" var fullständigt obegriplig. Ironi är en svår konst. Eller var det partiets uppmaning till restaurang Donners?


Årets mest meningslösa seminarium

Inte för att jag gick dit, men se denna seminarierubrik:

"Folkpartiets sidoorganisationer - vilka är de och vad gör de?"

Förlåt men vem, exakt vem, utanför partiet bryr sig? Ni som arrangerar Almedalsseminarium, glöm inte bort målgruppen.

Och filma gärna, så att delaktigheten kan öka även utanför Visbys ringmur

Vimlet på Donners plats i all ära, men mellan varven behöver man ramla in på bra seminarier.