Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda Jerneck

Wallströms plakatpolitik sätter vår säkerhet på spel

Atombomben är det värsta vapen som mänskligheten har utvecklat. Men att Sverige skriver under en FN-konvention om kärnvapenförbud kommer inte att få någon betydelse.
Foto: UPI / UPI PRESSENS BILD
Utrikesminister Margot Wallström (S) vill driva igenom ett ja till den omstridda FN-konventionen. Det hotar Sveriges försvarssamarbeten.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Risken är stor att Socialdemokraternas splittrade riksdagsgrupp röstar igenom det omdiskuterade kärnvapenförbudet. Låt inte Wallströms plakatpolitik slå sönder Sveriges säkerhet.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Att tillsätta en utredning för att dölja interna stridigheter är ett klassiskt Rosenbadstrick: Frågan begravs, debatten hinner lägga sig och har man tur är det efterträdaren som får slutsatserna i knäet. 

Det var nog ungefär så Löfven-regeringen tänkte när de 2017 gav diplomaten Lars-Erik Lundin i uppdrag att analysera den omstridda FN-konventionen om en kärnvapenfri värld. Redovisningsdatumet sattes till sista oktober 2018, och frågan var därmed ur vägen i valrörelsen. 

Socialdemokraterna har inte kontroll på riksdagsgruppen

Men "efter samråd med Margot Wallström" sköts presentationen upp. Utredningen ska lämnas under fredagen – samma dag som Stefan Löfven röstas fram som ny statsminister i riksdagen. Därmed blir kärnvapenförbudet en av de första frågorna som den nya regeringen kommer att behöva ta ställning till.

Den socialdemokratiska riksdagsgruppen är splittrad, och enligt uppgifter till ledarsidan biter inte partipiskan på ledamöterna längre. I ena ringhörnan står utrikesminister Margot Wallström, uppbackad av Socialdemokraternas sidoorganisationer, fredsrörelsen och koalitionspartnern Miljöpartiet. I den andra står försvarsminister Peter Hultqvist. Han må se ensam ut, men han har rätt.

Det intuitiva är att självklart förbjuda kärnvapen – vem önskar inte att bomben aldrig hade uppfunnits, att Hiroshima aldrig hade hänt?

Problemet är att FN-konventionen gör större skada än nytta. Både för världen – och för Sverige.

FN-konventionen en tom symbol

Kärnvapenförbudet kommer inte att få någon effekt i praktiken. Alla kärnvapenmakter – Ryssland, Kina, USA, Frankrike, Storbritannien, Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea – är emot. De ville inte ens delta i förhandlingarna. 

Alla nedrustningsförhandlingar som har varit framgångsrika har förts mellan länderna de gäller. De bygger på ömsesidigt förtroende. När förtroendet rasat är det inte lätt att återuppbygga.

Därmed blir konventionen en tom symbol – i bästa fall. I värsta fall urholkar den nya FN-konventionen betydelsen av det viktigaste nedrustningsfördrag vi har: Icke-spridningsavtalet NPT. 

I realiteten kommer stater att följa de konventioner de har lust till, när det passar dem. Trots FN-förbud mot kemiska vapen har den syriska regimen använt nervgas mot civila vid upprepade tillfällen under inbördeskriget. Omvärlden svarade med hårda ord och handlingsförlamning. I maj fick Syrien till och med sitta ordförande för FN:s arbete mot kemiska vapen.

Mutual assured destruction funkar

Det enda som avskräcker en aggressiv stat från att använda mänsklighetens värsta vapen är hotet om att själv utsättas för dem. Glöm EU – det är vetskapen om att varje attack skulle besvaras med kärnvapen som har hållit Europa i fred sedan andra världskriget.

1968 tog Sverige beslut om att avveckla sitt kärnvapenprogram. Vi hade fått försvarsgarantier från USA, och var därmed "i allt väsentligt under kärnvapenparaplyet" (SOU 1968:10). Det har utgjort en hörnsten i svensk försvarspolitik sedan dess. 

Men snart kan den tiden vara förbi. USA har varnat för att det skulle påverka både försvarssamarbetet i fred och möjligheterna till militärt stöd i ett krisläge negativt om Sverige skriver under konventionen. 

Margot Wallströms ja till kärnvapenförbud är plakatpolitik av den värsta sorten. Det skulle inte göra världen till en säkrare plats, men slår som en jätteknytnäve sönder Sveriges säkerhet.

Måtte Peter Hultqvist vinna denna strid.


Läs också: Wallströms Natoattack är helt omdömeslös