Linda Jerneck

Visst, säg nej till vaccinet – men då ryker dagisplatsen

Gör vaccination till ett krav för att få välja skola och förskola, tycker Linda Nordlund.
För att förhindra mässlingsepidemier måste 95 procent av befolkningen vara vaccinerad. Det är viktigt för dem som tillhör riskgrupper – spädbarn, gravida, äldre och personer med immunsjukdomar, som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig.
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Det är viktigt att barn med svagt immunförsvar kan skyddas från farliga sjukdomar som mässling. Därför borde det fria förskolevalet dras in för föräldrar inte vill låta vaccinera sina barn.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: Maria Sbytova

Svenskarna är mest skeptiska till mässlingsvaccin i Europa. Det är läge att införa sanktioner mot föräldrar som vägrar att vaccinera sina barn.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Stödet för vaccin sjunker i Sverige. Bara 57 procent av de tillfrågade håller med om att mässlingsvaccin är säkert och viktigt för barn att ta. Det visar en ny rapport från EU-kommissionen. 

Skepsisen mot vaccinationer är större bland unga än bland äldre, kanske för att den äldre generationen minns hur farlig mässling faktiskt kan vara. Mässling ger inte bara kliande utslag, hög feber och hosta. Det kan också leda till allvarliga följdsjukdomar, som lunginflammation och hjärninflammation.

För ett år sedan skrev barnläkaren Jonas Ludvigsson om en tonårig pojke som uppsökte akutmottagningen i början av 2000-talet: ”Hans hjärninflammation efter mässlingen blev svår och efter ett par år började hans utveckling gå bakåt. Han tappade hjärnfunktioner och på sikt kommer han att dö.” 

Nej, vaccin leder inte till autism

Skälen till att man inte låter vaccinera sina barn kan skilja sig åt: Vissa, främst antroposofer, tror att det är viktigt för barnets utveckling att genomgå sjukdomar. Andra väljer bort vaccin av en oro för att det skulle kunna leda till autism – en teori som motbevisats i flera studier. 

I Sverige är vård frivillig. Men när tillräckligt många föräldrar väljer bort vaccinet ökar risken inte bara för deras egna barn. Tröskeln för att förhindra nya mässlingsepidemier – flockimmunitet – ligger runt en vaccinationstäckning på 95 procent av befolkningen. 

I dag är 97 procent av alla svenska tvååringar vaccinerade. Men när stödet för vaccinationer faller bland 18-44-åringar, alltså dem i barnafödande ålder, kan det förändras snabbt. 

KSociala medier kan skapa ekokammare där grupper svetsas samman kring sin tro på att mistel botar cancer och att vaccin orsakar autism. Felaktigheterna måste bemötas – med både fakta och känsla. Annars sprids de.

Tar Folkhälsomyndigheten risken med anti-vaxxers på allvar?

Men Folkhälsomyndigheten tycks inte vilja ta varningen från EU på allvar. Myndigheten hänger i stället upp sig på att frågan i EU-enkäten använde den engelska fortkortningen MMR-vaccin, och inte den svenska MPR-vaccin. Därför, menar man, kan svenskarna haft svårt att förstå frågan. 

Vågar vi verkligen hoppas på att vaccinmotståndet bara är en tillfällig förvirring? Varje person som nekar vaccin innebär en ökad risk för alla riskgrupper – spädbarn, gravida, äldre och personer med immunsjukdomar som inte får vaccinera sig.

Att tvinga alla föräldrar att låta vaccinera sina barn skulle sannolikt bara urgröpa förtroendet för hälsovården. Men detta val – som alla val – bör kunna få konsekvenser. 

Gör vaccination till ett krav för att få välja skola och förskola. Det är viktigare att göra miljön så säker som möjligt för dem som tillhör riskgrupper, än att stryka faktaresistenta vaccinationsmotståndare medhårs. 


Läs också:

Dra in förskolevalet för dem som nobbar vaccin