Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Linda Nordlund

Vi kan inte förbjuda ”mördarrobotarna”

Självstyrande vapensystem, som själva väljer måltavla och trycker på avfyrarknappen, är en mardröm. Men mördarrobotarna är sannolikt snart här. De kommer dock inte att se ut som Terminator. Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES SUPPLIED BY PLANET PHOTOS
Den ryska stridsvagnen Armata T-14 är utvecklad för att kunna fjärrstyras, men målet ska enligt uppgift vara att vagnen ska kunna bli autonom. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
FN-flaggan. Hittills har försöken att få till stånd en FN-konvention om förbud mot mördarrobotar inte burit frukt. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vapen som själva väljer måltavla och trycker på avfyrarknappen är en mardröm. Men de går inte att förbjuda. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det lär inte dröja länge förrän det som i dag är en febrig mardröm blir krass verklighet: Tanks som kan strida i månader utan vila, ansiktsigenkänningsteknik som både väljer och hittar måltavlan, algoritmer som beslutar vem som får leva och vem som ska dö. 

Tekniken är sannolikt inte mer än några år bort. Liknande vapen används redan. Ryssland har exempelvis testat den semi-autonoma obemannade stridsvagnen Uran-9 under strider i Syrien. 

Utvecklingen ställer oss inför nya frågor. När är det rätt att en robot dödar en människa? Vem är ansvarig om en robot dödar civila – algoritmen, programmeraren eller ägaren? 

Förbud mot mördarrobotar är bara en fantasi

De kallas ”mördarrobotar” – de autonoma vapensystem som själva tar beslut om att döda. Den mer korrekta termen är lethal autonomous weapon systems, ironiskt nog förkortat Laws som i lagar.

Ironiskt – eftersom det inte finns några internationella lagar mot autonoma vapensystem, trots kampanjer för ett globalt förbud. ”Framstegstakten får en farmor på kryckor att se ut som Usain Bolt”, sammanfattade Forbes i höstas efter att ännu en förhandlingsrunda i FN hade gått i stå. Eftersom det är USA, Israel, Ryssland och Kina som leder utvecklingen av autonoma vapensystem vore en FN-konvention helt verkningslöst utan dem.

Ett förbud mot mördarrobotar och AI-vapen kommer därför aldrig att bli verklighet. De är för kraftfulla för att stormakterna ska våga avstå från dem. ”Den som blir ledande i denna sfär kommer att styra världen”, sa den ryske presidenten Vladimir Putin 2017.

Världens mest skämmande vapen – atombomben – har inte använts sedan andra världskriget av ett enda skäl: Vetskapen om att den som släpper lös bomben kommer att få se sina egna städer utplånade tio minuter senare. 

Mänsklighetens bästa hopp är att mördarrobotarna omfattas av en likadan doktrin om ömsesidigt garanterad förstörelse. Om du låter din robot trycka på knappen, släpper jag lös mina.

Vad händer om ett vådaskott går av?

Men det är också häri som den allra största risken med de autonoma vapensystemen ligger: De är designade att reagera snabbare än en mänsklig hjärna – vilket betyder att människor inte kan stoppa dem om de läst av situationen fel.

I den demilitariserade zonen som skiljer Nordkorea från Sydkorea är krig en ständigt närvarande risk. På ett ögonblick kan säkerhetsläget gå från spänt till explosivt. Tänk ett scenario där soldater patrullerar var sin gräns i sällskap av autonoma system, som reagerar direkt och besvarar varje skott med en salva. Tänk sedan att något händer – en soldat snavar, ett vådaskott går av – och inom loppet av sekunder har robotar på båda sidor förintat alla mjuka människomål. Kommer ländernas ledare att nöja sig med att hämta kropparna och avskriva det som en olycka – eller blir det upptakten till ett krig?

Efter Kubakrisen upprättades en säker lina mellan Moskva och Washington, för att undvika potentiellt förödande missförstånd. Det var klokt.

Diplomati kommer inte att kunna stoppa utvecklingen av mördarrobotar. Men mördarrobotarnas frammarsch kommer att göra diplomatin viktigare än förut.

Allt vi kan göra är att hoppas på fred, rusta för robotkrig och hålla kommunikationskanalerna öppna.

Nedan visas Ledarsnack med Anna Felländer, medgrundare till AI Sustainability Center, om risker och vinster med artificiell intelligens.