Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Linda Jerneck

Vet Nyamko Sabuni inte om att hon har vunnit?

Foto: LISA MATTISSON

Nyamko Sabunis (L) första partiledartal i Almedalen lät som en arbetsintervju. Men hon har redan fått jobbet – och nu måste hon sätta i gång att göra det också.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Förväntningarna var stora när en vitklädd Nyamko Sabuni gjorde entré på Almedalsscenen, bara fem dagar efter att hon valdes till partiledare för Liberalerna. Tyvärr kom de på skam.

Nyamko Sabuni vann stort över konkurrenten Erik Ullenhag, i den öppnaste valprocess som partiet någonsin sett. Tre kandidater reste runt i landet och lade fram sina visioner för partimedlemmarna – som svarade att det var Sabunis de gillade bäst. Med hela 19 av 21 länsförbund i ryggen har hon ett urstarkt mandat för att driva sin linje. 

Men efter onsdagskvällens tal undrar man: Vilken linje är det? 

Almedalstalet skulle vara väljarnas första möte med det nya Liberalerna. Det fanns tillfällen när Sabuni gnistrade. Ingen kan tvivla på hennes engagemang när hon talar om hedersvåldet, eller när hon använder sina egna erfarenheter av att komma till Sverige från Burundi för att lyfta fram hur viktig språkundervisningen är.

Nya L-ledarens tal i Almedalen innehöll få reformer

Men talet i Almedalen var märkligt renons på konkreta reformförslag. Istället serverades publiken luftiga löften – även när det gällde Sabunis hjärtefrågor. Ett talande exempel var integrationen, där den nyvalda partiledaren först hyllade alliansregeringens reformer och sedan slog fast att: ”Det finns massor kvar att göra och förändring kräver alltid mod och ledarskap. Men det modet och det ledarskapet ska vi liberaler erbjuda!”

Mod och ledarskap är utmärkta egenskaper för en partiledare. Men det är sådant som man helst ska visa genom handling att man besitter, snarare än att försöka göra slagord av. Inte minst när det handlar om migrations- och integrationsfrågorna, som alltjämt är känsliga inom L.

Vad, mer precist, ser Nyamko Sabuni som viktigt att göra för att fler nyanlända ska få sitt första jobb i Sverige? Hur vill hon att reglerna för familjeåterförening och arbetskraftsinvandring ska se ut? Ska Sverige fortsätta att ha generösare regler än andra europeiska länder, eller vill hon strama åt?

Sabuni lät som att hon var på arbetsintervju

Det kommer att krävas både mod och ledarskap av Sabuni för att Liberalerna ska välja väg i migrationspolitiken. För ett parti som balanserar på riksdagsspärren – L får 4,1 procent i senaste Demoskopmätningen – är det naturligtvis skrämmande att ta ställning och riskera att vissa väljare lämnar. Men Liberalerna måste sätta ner foten. Att fortsätta med velandet och fladdrandet är ett säkert sätt att se till att man aldrig lyfter. 

Nyamko Sabuni lät i långa stycken som en arbetssökande på intervju: ”Jag har självbilden att jag har större kontaktnät utanför politiken än många andra. Jag är genuint intresserad av att lyssna.”

Det var bara en mening om att ”min största svaghet är att jag kan vara lite för mycket perfektionist” som fattades. 

Har ingen berättat för Nyamko Sabuni att hon har fått partiledarjobbet? Det är nämligen hög tid att hon sätter i gång att utföra det också.

Kanske var det för att försöka ena ett splittrat parti som Sabuni inte ville peka ut en linje. Det vore i så fall ett misstag. Varje ny partiledare har en kort smekmånad, då hon kan sätta sin egen prägel på politiken. Det är en chans som Nyamko Sabuni inte bör sjabbla bort.