Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Värdet av Metoo mäts inte i antalet våldtäktsdomar

Den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault i tingrätten. Han dömdes till två års fängelse för våldtäkt efter att en kvinna polisanmält honom i samband med Metoo-uppropet förra året.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Metoo var en global kampanj där kvinnor berättade om sina erfarenheter av sexuella övergrepp, framför allt i arbetslivet. I Sverige skrev tusentals kvinnor under uppropen.Foto: Stella Pictures

Domen mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault har tolkats som en seger för Metoo-kampanjen. Men då missar man den stora poängen med uppropen.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Gråskalorna är på samma gång styrkan och svagheten i Metoo. För ett år sedan – när kvinnor samlades i hemliga Facebookgrupper, delade erfarenheter och skrev debattartiklar – låg kraften lika mycket i antalet berättelser, som i berättelsernas innehåll. 

I mitt eget flöde skrev bekanta, en efter en, om de övergrepp och övertramp som de själva utsatts för: allt från blottare i tunnelbanan till regelrätta våldtäkter. Det handlade inte om att likställa en ovälkommen hand på låret med grov brottslighet – poängen var att visa hur ofta män tillåter sig att gå över kvinnors gränser.

Tusentals kvinnor sa: alla vi har utsatts – och inte bara av främlingar i mörka gångtunnlar. Vi behöver prata om gränssättning. Vi behöver uppdatera bilden av vem som kan vara en gärningsman och vem som kan bli ett offer. Vi måste lägga skulden hos förövaren. För vi tänker inte bära skammen längre.

Hade juristerna fått bestämma hade det inte blivit något Metoo

Genom Metoo blev vittnesmålen hörda långt utanför rättsalarna. För många män blev det ett uppvaknande att så många har erfarenheter av sexuellt våld, övergrepp, trakasserier. 

Effekten hade inte blivit densamma om jurister hade kallats in i Facebookgrupperna: "Jaha, var det ingen som såg vad som hände? Och du berättade inte för någon förrän nu? Fallet avskrivs, brott kan ej styrkas. Nästa!"

Allt som är brottsligt kan nämligen inte bevisas. Och allt beteende som är förkastligt är inte brottsligt. Ändå behöver vi prata om det. Det är det som är gråskalan, och det som är poängen med Metoo.

Fanns det problem med uppropen? Självklart. Namnpubliceringar har fått kritik i efterhand. Och Aftonbladets Åsa Linderborg har säkert rätt när hon skriver att "i högen av namn finns män som blivit beljugna" eller som "har missförstått en situation" och som hösten 2017 "fick sina liv förstörda". 

De flesta människor har nog någon gång inbillat sig att någon varit intresserad när det inte var så. Det finns få saker som är så pinsamma som att försöka kyssa någon – och den personen backar undan.

Domen mot Arnault är inte en seger för Metoo

Men lika lite som en elak kommentar vid ett enskilt tillfälle är mobbning, lika lite är ett misslyckat raggförsök ett övergrepp – inte ens i Metoo-eran. Om man respekterar ett nej, vill säga.

För det är när det där nejet inte får någon respons som man blir rädd. När någons händer fortsätter att leta sig in under ens kläder trots att man spjärnar emot, när någon använder sig kroppstyngd för att man ska hålla sig stilla, när protester möts med en massiv tjatkampanj: "Kom igen då, jag vet att du vill, det här är ditt fel, du är så vacker att jag inte kan sluta". Då är det ett övergrepp – kanske juridiskt, självklart moraliskt.

Det är – och ska vara – svårt att döma någon för våldtäkt. Men domstolens höga beviskrav kan inte utgöra tröskeln för alla andra diskussioner. Förra hösten riktades sökarljuset plötsligt mot gråzonerna, och fick arbetsgivare att agera mot slemmigt, oprofessionellt beteende även i de fall då det inte var kriminellt.

Värdet av Metoo varken kan eller bör mätas i antalet fällande domar. Värdet av Metoo är att män med rovdjursdrifter inte längre kan känna sig trygga i gråzonen. 

 

Läs också: 

Absurt att fira kvinnordagen när våldtäkter inte utreds