Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Vågar vi verkligen lita på Finland i skarpt läge?

Finlands president, Sauli Niinistö, och Sveriges försvarsminister, Peter Hultqvist, har fördjupat det försvarspolitiska samarbetet mellan länderna.Foto: OLLE SPORRONG / LISA MATTISSON
"I Finland har vi ett talesätt: 'En kosack tar allt som inte är fastskruvat'. När vi möter Ryssland finns det inga lösa trådar" sa Finlands president Sauli Niinistö. Han gav liknande råd till Trump innan dennes möte med Putin i Helsingfors i somras.Foto: LISA MATTISSON / LISA MATTISSON EXP

HELSINGFORS: Försvarssamarbetet med Finland går djupare än de flesta är medvetna om. Vi ska vara glada om vi inte står helt ensamma.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Talludden, den finske presidentens residens, ligger som utsprängt ur klippan strax utanför Helsingfors. Utifrån ser det ut som en bunker, inuti öppnar sig fönstren mot viken och drar in ljuset. Det passar en finsk president som vill kombinera öppenhet mot omvärlden med fast förankring i graniten.

"Att Finland har egna starka försvarskrafter betyder att vi är intressanta för andra att samarbeta med om något skulle hända", säger Sauli Niinistö, republikens president sedan 2012, när han tar emot. 

Det viktigaste partnerskapet för Finland är det försvars- och säkerhetspolitiska samarbetet med Sverige. Sedan 2015 har det gått fort, och nu finns utbyte både i högkvarteren och på förbandsnivå. Svenska Gripar kan landa på finska baser och tas om hand av lokal personal. Länderna har också en gemensam marin stridsgrupp för sjöövervakning i Östersjön.

Enligt experter här i Helsingfors har det säkerhetspolitiska samarbetet mellan våra länder blivit den drivande kraften för hela den finska utrikespolitiken. Det trilaterala avtalet mellan Finland, Sverige och USA kan ses som en del i det.

President Niinistö skulle nog inte uttrycka det så; han nöjer sig med att konstatera att relationerna till Sverige "aldrig har varit bättre under hans politiska livstid".

President Niinistö sätter inte upp mål

Mycket förenar Sverige och Finland – 700 år av gemensam historia, det geografiska och strategiska läget  – men det finns också sådant som skiljer. Finland var krigförande under andra världskriget, Sverige kunde hålla sig utanför. Som ett resultat av kriget och en lång gräns tvingades Finland ge Sovjet inflytande över sin säkerhetspolitik genom VSB-pakten. Båda länder har utropat sig som neutrala, men det har haft olika klangbotten.

Neutralitetspolitiken under det kalla kriget, som på många sätt tjänade länderna väl, har i båda länderna bidragit till en säkerhetspolitisk tystnadskultur. Svenska politiker har först på senare år börjat tala högt om våra försvarssamarbeten med västländer – trots att de går tillbaka till 50-talet. I Finland är det ännu känsligare. 

"Det är klokt att vi inte sätter upp några mål någonstans kring vad det ska leda till, utan tar det steg för steg – det har lett till att samarbetet går fortare och djupare än förväntat", säger Sauli Niinistö.

Det passar nog parterna utmärkt att följa Niinistös råd. Att inte prata så mycket om vad det hela leder till – en försvarsallians? – utan bara sköta det fråga för fråga, från ett avtal till ett annat. 

Svensk-finskt försvarssamarbete en stor sak

Men att våra länder nu planerar för ett gemensamt territorialförsvar är en stor sak. I det samförståndsavtal som undertecknades i somras står det att länderna anser att "förmåga att agera gemensamt höjer tröskeln mot incidenter och väpnade attacker".

Ryssland ska veta att om det osannolika inträffar och vi står inför ett krig, skulle man möta både svenskt och finskt försvar i Östersjön. Det ska avskräcka.

Men det fanns ett försvarssamarbete även under mellankrigstiden, och i den så kallade Stockholmsplanen skulle svenska trupper försvara Åland. Kan vi lita på varandra i skarpt läge?

Den finska bilden tycks i slutänden ändå vara att samarbete är nog bra, men blir det kris kommer "Sverige att hjälpa Sverige". Den försvarspolitiska romansen med Finland är knappast en ersättning för Natomedlemskap.

 

Fotnot: I spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Ledarsnack - ett åsiktsprogram från Expressen ledare. Denna gång med klanexperten Per Brinkemo.

 

Läs också:
Jag tar hellre en officer än en gentleman