Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Vad ska S+MP+C+L göra åt unga kvinnors rädsla?

42 procent av kvinnorna i åldern 20-24 undviker ofta vissa vägar eller färdmedel av rädsla för att utsättas för brott. Det visar den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2018.
Foto: Erwin Wodicka - wodicka@aon.at
Expressens granskning visade att 26 överfallsvåldtäkter och våldtäktsförsök utomhus hade anmälts i Sverige under bara 48 dagar.
Foto: ANNA SVANBERG GT-EXPRESSEN

Unga svenska kvinnor upplever inte att de kan röra sig fritt. En Löfven II-regering kommer inte att ta de tuffa beslut som behövs för att ta tillbaka gatorna.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

SÄLEN. 42 procent av kvinnorna i åldern 20-24 undviker ofta vissa vägar eller färdmedel av rädsla för att utsättas för brott. Det visar den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2018 som presenterades vid en pressträff i Sälen under tisdagen. 47 procent uppger också att de ofta oroar sig för att bli våldtagna.

De har tyvärr fog för sin försiktighet: 36 procent av kvinnorna i samma åldersgrupp uppgav att de utsattes för sexualbrott under 2017. Det är den brottskategori som ökat mest på senare år. Sedan år 2012 har kvinnors utsatthet för sexualbrott fyrdubblats i NTU. 

NTU visar att sexualbrotten ökar

En förklaring till den snabba ökningen av unga kvinnors upplevda otrygghet skulle kunna vara att det är i just denna åldersgrupp som Sverige har ett stort mansöverskott. Att unga män som inte har chans att träffa en partner kan vända sin frustration utåt är knappast ny kunskap. Desto viktigare att se till att det offentliga rummet är tryggt och säkert.

Rättssamhällets misslyckande får nämligen direkta konsekvenser för kvinnors rörelsefrihet. När unga kvinnor inte vågar röra sig fritt, utan tvingas gå omvägar eller välja taxi i stället för bussen visar det att staden inte fullt ut är deras. Unga män tar över gatorna. 

I december kunde Expressen visa att 26 överfallsvåldtäkter och våldtäktsförsök utomhus hade anmälts i Sverige under bara 48 dagar. De flesta rörde fullbordade våldtäkter. Ett av offren var bara nio år gammal. Hon blev våldtagen i ett cykelförråd i oktober.

Vad gör Lööf och Löfven åt otryggheten?

Forskare från KTH har undersökt var överfallsvåldtäkter sker i Stockholms län, och funnit att närhet till en tunnelbanestation ökar risken för överfallsvåldtäkter med 150 procent. Att unga kvinnor undviker kollektivtrafiken nattetid är därför knappast förvånande. 

Men att ta taxi i stället är också förenat med risker. En annan studie visade att 21 procent av våldtäkterna i Stockholm skedde i just en taxi eller svarttaxi. Sällan har den feministiska devisen damned if you do, damned if you don't illustrerats tydligare.

En rejäl satsning på hela rättskedjan är nödvändig för att återta områden från kriminella gäng, skapa trygghet i och kring kollektivtrafiken och se till att fler våldtäkter leder till fällande dom. 

Men i överenskommelsen mellan S, MP, C och L var trygghetsfrågorna knappt närvarande. En punkt lovar 10 000 nya polisanställda – något som rikspolischefen, Anders Thornberg, sagt redan är på gång. 

Polisanställda är dock inte detsamma som poliser. Även om rekryteringen lyckas och polismyndigheten skulle växa med 10 000 anställda till år 2024, ligger Sverige fortfarande inte särskilt högt jämfört med EU-länderna. Vi skulle, om SCB:s befolkningsprognos håller, hamna på ungefär 352 polisanställda per 100 000 invånare. Det är färre än i länder som Spanien, Grekland och Tjeckien.

Hur ska denna rödgrönblå kökkenmödding kunna komma överens om de tuffa besluten? Är verkligen de villiga att ta krafttag mot ungdomsbrottsligheten?

Att göra hela det offentliga rummet lika tillgängligt för kvinnor som det är för män borde vara prioritet för en verkligt feministisk regering.


Läs också: Unga kvinnor går inte längre säkra 

Läs också: Bittra oskulder är de nya terroristerna

Fotnot: I tv-spelaren nedan visas det senaste avsnittet av ledarsidans åsiktsprogram Ledarsnack. Denna gång gästas programmet av generalmajor Karlis Neretnieks, som berättar om tillståndet i det svenska försvaret.