Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Linda Nordlund

SVT:s faktakoll är rena haveriet

Nordiska Motståndsrörelsen ifrågasätter Förintelsen. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Förintelsen är ett faktum. Det är obegripligt att SVT ger utrymme åt nazistiska Förintelseförnekares fantasier. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

SVT:s absurda faktakoll om Förintelsen visar problemet med mediernas faktagranskningar.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

”NMR har helt fel om Zyklon B” slår SVT:s faktagranskare fast. Detta efter att ha varit i kontakt med företaget som tillverkade gasen som nazisterna använde för att döda omkring fyra miljoner judar.

Ja? Självklart har Förintelseförnekarna fel om Förintelsen. Vilket förryckt uttalande från nynazisterna ska SVT granska nästa gång: Är judar en cancer på samhällskroppen? Har svarta lägre IQ än vita? Styr Rothschildfamiljen världen?

Det är obegripligt att public service väljer att ge uppmärksamhet åt NMR:s uttalanden, och granska dem som att de kom från ett vanligt parti. Varför öppna för en diskussion om huruvida Förintelsen har skett? Tror ansvariga chefer på SVT verkligen att nynazistiska åsikter är en enkel kunskapsfråga?

”Har NMR fel om hur Zyklon B reagerade med tegelväggarna i koncentrationslägrets duschutrymme? Jaha, då blir jag demokrat istället för nazist.” Sa ingen nynazist någonsin.

Faktagranskningar utan nyanser

Faktagranskningar är många traditionella mediers svar på fake news och ryska informationskampanjer, men sällan har demokratin försvarats lika klumpigt. Alla politiska frågor – och ideologiska skiljelinjer – ska kokas ned till en siffra eller faktauppgift, vars sanningshalt journalisten sedan pompöst tar på sig att avgöra. Men politik handlar inte bara om fakta – utan hur man värderar, prioriterar och tolkar den.

I bästa fall blir det en journalistik som tolkar allt extremt bokstavligt – som när DN:s faktagranskare i söndags kände sig tvungna att poängtera för läsarna att M-ledaren Ulf Kristersson skojade när han sa att det var ”100 år sedan” han startade en MUF-förening på sin gymnasieskola. I värsta fall blir det lika dumt som de falska nyheter man säger sig motverka.

NMR måste granskas ordentligt. Men det är inte deras bristande kemikunskaper som är det stora problemet. 

NMR är en nazistisk terrororganisation som får understöd från främmande makt. Flera företrädare för organisationen har rest till Sankt Petersburg för att få vapenträning – och i Putins Ryssland sker sådant bara med statens goda minne. Dessa kunskaper har de sedan använt till bombdåd i Göteborgsområdet. 

Räkna med att det pågår påverkanskampanjer

Inför det tyska valet samarbetade amerikansk alternativhöger med svenska och tyska nynazister för att blåsa upp det högerextrema Alternativ för Tyskland (AfD) i sociala medier. Det har en studie från London School of Economics visat. Kampanjen planerades i månader. och AfD blev också valets stora skräll.

Nu är det snart val i Sverige, och vi får räkna med att liknande påverkan sker här.

Varifrån får NMR sina pengar? Vilka utländska intressen har de kontakt med? Deltar de i den internationella extremhögerns organiserade informationskampanjer riktade mot svenska myndigheter och makthavare?

Det är frågor som skulle behöva ett rejält grävjobb. Men det är förstås enklare att ta reda på hur vätecyanid reagerar med tegel.

Att granska och bemöta påverkanskampanjer är svårt. Det kräver både tekniskt kunnande och djup förståelse för de miljöer man granskar. Det kostar. SVT, SR, SvD och DN har tagit emot bidrag från staten för att starta faktagranskningssajten Faktiskt. Det hade varit en bättre investering att anställa några programmerare till grävredaktionerna. 

Då kanske vi kunnat få mer av den kvalificerade journalistik som valrörelsen desperat behöver – i stället för faktagranskningar som fördummar mer än de förklarar.

 

Läs också: Blunda inte för hotet från högerextremismen 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!