Linda Jerneck

Stoppa jihadisterna – snart är tredje generationen här

I filmer som SVT fått tag i deltar svenska IS-familjer i stridsförberedelser i Syrien. När en svartklädd kvinna skjuter automatkarbin säger personen bakom kameran: "Nu ska vi titta när mamma gör jihad". Foto: SVT.
Foto: SVT
IS-flaggan är en välkänd symbol för salafistiska jihadister.
Foto: GAIL ORENSTEIN/NURPHOTO/REX / GAIL ORENSTEIN/NURPHOTO/REX REX FEATURES

När barnfamiljer återvänder från IS måste samhället kraftsamla. Annars riskerar vi att få en tredje generation av våldsamma, dödslängtande jihadister om 15 år.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

En pojke i femårsåldern hjälper sin pappa att packa ned magasin till automatkarbinen i en ryggsäck, och kommer samtidigt med tips om hur vapnet ska användas. "Pappa, du ska inte skjuta med din Kalasjnikov drrr-drrr, du ska skjuta ta-ta-ta för annars kan ammon ta slut." 

Hans föräldrar tillhör IS. I filmen som SVT fått tag i deltar hela familjen i stridsförberedelserna. Och alla pratar svenska.

Att brutalisera barnen och vänja dem vid våldet från tidig ålder är en del i den ideologiska skolningen. De ska växa upp till nästa generations soldater i kalifatets sak. Martyrer, vid behov.

Pappan berättar om hur han dödade en "otrogen". Han visar pojken var han sköt mannen i nacken och var kulan gick ut i halsen. 

Barnfamiljer återvänder från IS

300 svenskar reste ned till Syrien och Irak för att ansluta sig till jihadistgrupper, de flesta till IS och några till Nusrafronten. Ungefär 50 uppges ha blivit dödade, och 150 har återvänt. Flera tog med sig sina familjer. Ännu fler har fått barn under tiden i Syrien. Barnfamiljer är nu den största återvändandegruppen.

Vad händer med små barn som hjärntvättas till att hata otrogna, som både bevittnar och utsätts för våld och övergrepp? Jihadism har en tendens att gå i arv. 

När man läser om den våldsbejakande, salafistiska miljön i Sverige är det vissa namn som återkommer. Pappor som åkte till Afghanistan och Irak får söner som reser till Syrien. En släkt i Borås har skickat tre söner att dö martyrdöden. 

I en annan hemvideo som SVT fått tag i kan man se att det inte bara är i Raqqa som barnen uppfostras till att bli soldater: En pappa sitter med sin lilla son i knäet på ett köksgolv någonstans i Sverige. Pojken ser ut att vara runt fyra år gammal. Pappan lär honom att hantera vapen, genom att skjuta prick på ett paket kalaspuffar med en luftpistol. "Tacka Gud, Gud är större" instruerar pappan när skottet träffar.

Vågar socialtjänsten ingripa?

Självklart ska IS-återvändare lagföras. Men i många fall kommer bevisningen inte att räcka till. Därför blir det upp till socialtjänsten att hantera familjerna. Och gång på gång har kommunerna visat sig senfärdiga med att ta fram riktlinjer.

Barnen rår inte för att deras föräldrar har valt att gå med i en terroristgrupp. När de kommer till Sverige är det kommunerna som måste försöka se till att de trots detta får en trygg barndom.

Att ta med barn till en krigszon och hjärntvätta dem i en extrem våldsideologi är knappast något föredömligt föräldraskap. Men även om socialtjänsten skulle komma fram till att barnen borde omhändertas – är vi säkra på att socialsekreterarna har tillräcklig uppbackning för att våga agera? 

Fler än var tredje socialsekreterare har redan blivit utsatt för hot och våld i tjänsten, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket. Numer kräver verket att det ska finnas flyktvägar ut från besöksrummen. Tänk då på vilket hot terrortränade föräldrar kan utgöra mot personalen – och deras anhöriga.

Enligt Säpo har antalet jihadister i Sverige tiodubblats sedan 2010: Från 200 till 2000. Om samhället inte lyckas bryta det antisociala arvet riskerar vi att förlora en generation till. Det bäddar för en farlig framtid.


Läs också: Extremism på export är Sveriges ansvar 

Fotnot: I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Ledarsnack, denna gång gästar kriminologen Manne Gerell för att prata om skjutningarna.