Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Linda Nordlund

Stockholmare måste vara dummare än lantisar

Kampen om huvudstaden: med ett par veckor kvar leder Socialdemokraternas Karin Wanngård över alliansens Anna König Jerlmyr (M), infälld till vänster i bild.
Finansborgarråd Karin Wanngård (S) lovar att alla unga mellan 18-15 ska erbjudas ett förstahandskontrakt – vilket skulle kräva ett mirakel för att uppfyllas i bostadskrisens huvudstad. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna König Jerlmyr (M) är oppositionsborgarråd i Stockholm. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Med två veckor kvar till valet leder de rödgrönrosa i kampen om huvudstaden. Vad hände med skyltfönstret Stockholm?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

De rödgrönrosa – S, MP, V och Fi – får 48,8 procent mot alliansens 41,2 procent, enligt en ny opinionsundersökning som Novus har gjort bland stockholmare. Moderaterna ser ut att gå mot sitt sämsta val på 48 år. 

Att människor väljer bort Moderaterna i landstingsvalet är inte konstigt efter skandalerna kring Nya Karolinska. Men alliansen i Stockholms stadshus är av en annan kaliber, och bör inte lastas för landstingets övertro på offentlig-privat samverkan.

Karin Wanngårds facit efter fyra år: det går utför

Att ge de rödgrönrosa förnyat förtroende att styra Stockholm vore nämligen vansinne. Efter fyra år vid makten visar finansborgarråd Karin Wanngård (S) ett nedslående facit. Den öppna arbetslösheten stiger – i en global högkonjunktur. Stockholm har sedan 2014 rasat 101 platser i rankingen över kommunerna med bäst företagsklimat – från plats 22 till plats 123. Andelen niondeklassare som blir behöriga till gymnasiet har också sjunkit jämfört med 2014, och mest i de kommunala skolorna.

Socialdemokraterna vill profilera sig som medelklassväljarens trygga val. Karin Wanngård deklarerade därför i maj att "varenda krona Moderaterna lovar i skattesänkningar lovar jag att investera i trygghet". Men under hennes tid vid makten har otryggheten ökat i alla stadsdelar utom två. 

Andelen stockholmare som rapporterar att de har blivit utsatta för sexuella trakasserier under det senaste året har rentav fördubblats i sju av tretton stadsdelar. 

Oförmågan att ta itu med förövare är typisk för de rödgrönrosa. När Stockholms stad skulle ta fram en strategi för återvändande IS-terrorister var det förtur i bostadskön och gräddfil till jobbtorget som skulle möta mördarna. Efter att allianspartierna protesterat tvingades Wanngård till reträtt den gången. 

Genom att gå till val på trygghet visar Wanngård att hon hoppas att väljarnas minne är guldfiskkort.

Rödgrönrosa Stockholm alltjämt ojämlikt

De rödgrönrosa bytte slogan från "Ett Stockholm i världsklass" till "Ett Stockholm för alla". Men klyftorna är alltjämt stora. Inte lär de bli mindre heller, om Fi får igenom vallöftet om att göra Stockholm till "en fristad för papperslösa". Sedan förra hösten har papperslösa familjer – det vill säga personer som inte bedöms ha skyddsskäl och därför fått avslag på asylansökan – rätt till långvarigt ekonomiskt bistånd i kommunen. 

Hellre än att uppmana barnfamiljer att gå under jorden – utan möjlighet att arbeta vitt eller bli en del av samhället – borde nästa finansborgarråd lägga sin kraft på att bryta det växande utanförskapet. 

Men Wanngårds stora vallöfte till nollåttorna är både vidlyftigt och fördelningspolitiskt tveksamt: alla unga mellan 18 och 25 år ska garanteras ett förstahandskontrakt. I bostadsbristens Stockholm låter det osannolikt. Karin Wanngård måste ha tumme med högre makter, för hon säger att hon ska klara garantin genom att öronmärka upp mot 1 000 bostäder – men de ska räcka till 87 743 personer. Ett sant mirakel!

Det brukar heta att Stockholm är ett skyltfönster för politiken. Snälla stockholmare, stoppa de rödgrönrosa innan de pangar doran. 

 

Läs också: Socialdemokraternas garanti är rena bluffen