I slutet av februari avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att Swedbank har använts för omfattande penningtvätt i drygt ett decennium. Hela 40 miljarder kronor ska ha slussats mellan 50 kunders konton. Och det på ett sätt som stinker tvättomat lång väg: Företagsupplägg med brevlådeadresser på Brittiska Jungfruöarna och med kända målvakter i ledningen borde ha fått alla varningsklockor att ringa.
På fredagsmorgonen kom så Swedbanks svar: En extern granskning av de 50 kunder som stod i centrum för SVT-avslöjandet, genomförd av Forensic Risk Alliance (FRA). Rapporten bekräftar vad vi redan vet, däremot ger den få nya svar. Men hur skulle granskarna kunna gå på djupet när de bara fick tre veckor på sig?
Rysk korruption är också Sveriges huvudvärk
En av dem som har riktat hård kritik mot Swedbank är finansmannen Bill Browder, som gjort det till sin livsuppgift att jaga korrupta oligarker. ”Vi och alla andra väntar fortfarande på en riktig penningtvättsutredning”, skrev Browder på Twitter.
https://twitter.com/Billbrowder/status/1109000250461687808Bakgrunden är en Kafkaartad rättsprocess i Ryssland. Personer i den ryska underrättelsetjänsten FSB stal svindlande 230 miljoner dollar från ryska staten – och när Browders advokat, Sergej Magnitskij, lade fram bevisning mot de skyldiga blev han själv fängslad.
”Sergej Magnitskij blev ryckt från ett vanligt liv, torterad i de värsta helveteshålorna i Moskva under 358 dagar och dödad vid 37 års ålder. Han blev rånad på sitt liv, hans familj blev rånad på en pappa och make. Allt på grund av att han arbetade för mig,” sa Browder när jag intervjuade honom förra året.
Sedan dess har Browder kampanjat för The Magnitsky Act, Magnitskijlagen, som antogs av den amerikanska kongressen 2012. Syftet är att komma åt de ryssar som bidragit till Magnitskijs död – och andra personer som gjort sig skyldiga till grova människorättsbrott runtom i världen. Metoden: att neka dem inresetillstånd och att frysa deras tillgångar i väst.
Det har visat sig effektivt.
”Putin hatar verkligen Magnitskijlagen. Han hatar den, eftersom den slår där han är mest sårbar: han stjäl pengar i Ryssland, men han har sina pengar i väst,” sa Bill Browder.
Penningtvätt är en säkerhetsfråga
Han har nu polisanmält Swedbank, eftersom det finns misstankar om att stulna skattepengar från Magnitskijfallet har tvättats i den svenska banken. Vid ett Stockholmsbesök under torsdagen sa Browder att Swedbankhärvan ”visar att Sverige inte längre kan säga att oligarkernas korruption inte rör oss.”
Det är inte bara i London, Bern och Belize som oligarkerna gömmer sina pengar. När svenska banker gick in i Baltikum borde man ha insett riskerna med kapitalinflödet från det genomkorrupta Ryssland. Tvättade pengar används inte bara till lyxkonsumtion – de kan också användas till att finansiera kriminalitet, terror och för att muta europeiska politiker.
Regeringen bör följa USA:s, Storbritanniens och Kanadas exempel och stifta en svensk Magnitskijlag. Det är en fråga om säkerhet – men också ett sätt att se till att grova människorättsbrott inte går ostraffade.
Svenska banker ska inte agera tvättomat åt oligarkerna.
Läs också: Även Sverige borde straffa Putins oligarker
Nedan visas intervjun med Bill Browder i ett avsnitt av Ledarsnack från 2018.