Svenska soldater deltar i Minusma – den farligaste FN-insatsen i världen. Foto: MARTIN VON KROGH/EXPRESSEN / MARTIN VON KROGH/EXPRESSEN
Svenska soldater deltar i Minusma – den farligaste FN-insatsen i världen. Foto: MARTIN VON KROGH/EXPRESSEN / MARTIN VON KROGH/EXPRESSEN
Linda Nordlund

Soldater som larmar är inte spioner

Publicerad

Varför är svenska soldater i Mali? Snart kan ingen svara på det. Ett nytt lagförslag skulle göra granskning av internationella insatser omöjlig.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Låt oss inte hyckla: ingen gillar en visselblåsare. I Hollywoodfilmerna blir sanningssägare hyllade som hjältar. I verkligheten uppfattas de oftast som utomordentligt besvärliga personer, sådana som kollegorna undviker och cheferna säger upp på grund av ”samarbetssvårigheter”. 

Det finns goda skäl till att ingen av de vuxna i sagan vågar säga att kejsaren är naken. Det sociala priset är alldeles för högt.

För att larma om missförhållanden krävs inte bara mod, utan snudd på självutplånande principfasthet. Vi andra ska vara tacksamma för att det finns sådana besvärliga personer. Bara när problemen dras ut i ljuset kan de lösas. 

I verksamheter som handlar om liv och död är det ännu viktigare att missförhållanden kommer fram. Det är därför vården har Lex Maria och Lex Sarah. 

Utlandsspionage att rapportera från krigszoner

I det militära är synen en annan. Även när olyckor sker och svenska soldater mister livet är viljan till genomlysning och ansvarsutkrävande minimal. Nu finns dessutom ett lagförslag som skulle göra det i praktiken omöjligt för journalister att rapportera från Sveriges insatser utomlands. 

Spionagelagstiftningen ska skärpas, Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen beskäras – för att skydda ”Sveriges förhållande till annan stat eller mellanfolklig organisation”. Det föreslår regeringens utredare.

De senaste åren har det framkommit att fredsbevarande soldater från olika delar av världen har våldtagit civila – i flera fall barn – som de var satta att skydda. Rapporterna har kommit från Haiti, Liberia, Somalia, Kongo-Kinshasa. Tack vare den svenska visselblåsaren Anders Kompass fick världen vetskap om tortyrliknande övergrepp i Centralafrikanska republiken. Förtroendet för FN har skadats allvarligt av skandalerna.

Minns hur FN hanterade rapporterna: leden slöts, locket lades på och visselblåsare fick sparken. 

Mellan 2004 och 2016 gjordes nästan 2000 anmälningar om sexuella övergrepp och utnyttjande mot FN-personal och fredsbevarande trupper runt om i världen, skriver Foreign Affairs (9/6-17). I mer än 300 av fallen var offren barn. Knappt någon av förövarna fängslades.

Sedan 2016 har FN:s regler skärpts: nu ska hela förbandet skickas hem om en soldat blir anklagad för övergrepp. För fattiga länder är det en vinstaffär att skicka trupper till FN-insatser. Både för statskassan och för enskilda soldater som får högre lön än hemma. Därför har både befäl och byråkrater goda skäl att mörka anmälningar.

Försvarsmakten deltar just nu i 12 internationella insatser – i Mali, Afghanistan, Somalia, Sydsudan, Kongo-Kinshasa, Centralafrikanska republiken, Irak, Västsahara, Kosovo, Mellanöstern, Sydkorea och Pakistan. 

Säg att någon av dessa svenska soldater skulle bevittna att andra länders trupper begår övergrepp mot civilbefolkningen. Säg att FN tystar rapporterna, som så många gånger förr. Då skulle soldaterna vara förhindrade att slå larm genom att gå till media.

Får utredaren igenom sitt förslag innebär det nämligen att både soldaten och reportern riskerar åtal för utlandsspionage. 

Varför är svenska soldater i Mali?

”Folkförankring” brukar vara ett honnörsord i svensk försvarspolitik. Men för att politiken ska kunna förankras i folkdjupet krävs en öppen diskussion om avvägningar, målsättningar och vad som faktiskt sker i fält. En sådan diskussion saknas när det kommer till Sveriges internationella insatser. 

I Mali står svenska soldater mot al-Qaida, i den dödligaste FN-insatsen i världen just nu. Sedan 2013 har 150 soldater dödats. En självmordsbombare attackerade svenska soldater som var ute på patrull i oktober 2016, och det var bara bondtur att ingen dog. 

Varför är de där? För att regeringen ville sitta i FN:s säkerhetsråd. Det bekräftade Stefan Löfven till SvD 2014.

Slogan för säkerhetsrådskampanjen var ”Sweden is transparent”. Man raggade röster med svensk öppenhet, skröt om offentlighetsprincipen och världens första tryckfrihetslag. Sedan valdes man in. 

Nu ska Sverige inte längre vara transparent. Nu ska Sverige vara en pålitlig partner. Och alla vet att sanningssägare är utomordentligt svåra att samarbeta med.

 

Läs också: Politikerna måste betala för det försvar de beställt 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag