Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Linda Nordlund

Så här kommer valet att hackas

Partiledardebatt i SVT Agenda. Snart är valrörelsen i gång, och många försöker nå ut med budskap. Även utländska intressen. Foto: SVEN LINDWALL
Wikileaksgrundaren Julian Assange blev anmäld för våldtäkt efter ett Sverigebesök, men undvek rättvisan. Hans sajt har använts av rysk underrättelsetjänst, och själv har han deltagit i ryska propagandakanalen RT. Foto: AP RUSSIA TODAY VIA AP VIDEO

Räkna med att rysk underrättelsetjänst kommer att försöka påverka det svenska valet – och regeringsförhandlingarna efteråt. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Vårt valsystem är robust. Rösterna räknas manuellt, vilket gör det mycket svårt att manipulera valresultatet. Därför kommer påverkansförsök att riktas mot att undergräva förtroendet för politikerna, så split mellan grupper och försöka få svenskarna att välja sofflocket.

Varför skulle ryska aktörer lägga resurser på att påverka Sverige, kanske du undrar. Att splittra EU är ett strategiskt mål för den ryska ledningen, eftersom ett Europa som inte kan enas inte heller får inflytande i världspolitiken. Och det ger Ryssland större manöverutrymme. 

Sverige ligger också nära områden som Ryssland anser tillhör dess "intressesfär". En svag, svensk regering som har fullt upp med sina egna problem är lättare att hantera. 

Dessutom har den militära underrättelsetjänsten GRU utvecklat framgångsrika metoder för att påverka valrörelser – inte bara i USA. De svenska Harvardforskarna Johan Sigholm och Gabriel Cederberg skriver i SvD att "ett flertal underrättelsetjänster pekar ut Ryssland som den aktör som ligger bakom cyberattacker och påverkansförsök mot val och folkomröstningar i bland annat Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Spanien."

Både Demokraterna i USA och Emmanuel Macrons valkampanj utsattes för IT-intrång, där dokument och mejl stals för att sedan läckas – uppblandade med rena falsarier. 

Har partierna kontroll över sina IT-system?

För ett år sedan avslöjade DN att Riksdagsförvaltningen inte hade åtgärdat ett välkänt säkerhetshål i programmet Flash, trots att MSB hade gått ut med varningar en månad tidigare. Det kunde användas för att ta sig in i, och fjärrstyra, riksdagsledamöters datorer. 

Även om Säpo har hållit utbildning i IT-säkerhet för partierna är risken att hackare har kunnat ta sig in i systemen. Problemet "den mänskliga faktorn" har enorm potential i partier, där hundratals förtroendevalda och anställda behöver ha tillgång till känslig information. Kan man vara säker på att varenda lokalföreningsordförande inte använder samma lösenord på två ställen? Minns skandalen 2006, när några unga folkpartister fick tag i en S-ombudsmans inlogg till intranätet: "sigge sigge".

Wikileaks används av rysk underrättelsetjänst

Om hackare får tag i dokument med sprängstoff, som hemliga opinionsundersökningar, elakt formulerade mejl eller interna förhandlings-PM, lär de läckas när de gör störst skada.

"Manipulationsförsök lär ske sent i valrörelsens slutskede – när de osäkra väljarna ska bestämma sig och det är svårt för myndigheterna att hinna bemöta en informationskampanj", sa underrättelseexperten Johan Wiktorin under ett seminarium i Almedalen. Hans bedömning är att risken är störst efter valet: under de känsliga regeringsförhandlingar som kan komma att pågå under hela hösten.

Vid ett oklart parlamentariskt läge måste partiledarna sannolikt bryta gamla allianser och undersöka förutsättningarna för nya. Det kräver diskretion och förtroende, både inom och mellan partier.

Ryska underrättelsetjänsten har tidigare använt sig av Wikileaks, och bedrev under 2016-2017 en kampanj mot Sverige på temat att Sverige bedriver en orättfärdig häxjakt på den våldtäktsanklagade Wikileaksgrundaren, Julian Assange.

Det har aldrig varit viktigare att vara källkritisk än nu. Om en läcka skulle ske i valrörelsens slutskede – ställ frågan: Cui bono? Vem gynnas?

Det är sannolikt inte den svenska demokratin.

 

Läs också: Porrstjärnor och SD-troll – så styr botarna den svenska debatten 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!