Löfven pekar ut en ny linje för S: högerut. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Löfven pekar ut en ny linje för S: högerut. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Linda Nordlund

S har blivit moderater som gillar hög skatt

Publicerad

Löfven räknar kallt med att kärnväljarna följer honom högerut.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Inför förra valet upprepade Stefan Löfven meningen ”någonting håller på att gå sönder i Sverige” som en besvärjelse i varje debatt. Han fick rätt.

Efter tre och ett halvt år med den rödgröna regeringen finns det omkring 45 kriminella nätverk bara i storstäderna, omkring 800 unga, kriminella män med tillgång till skjutvapen, och 61 utsatta bostadsområden. Dessutom är den ekonomiska tillväxten (real BNP per person) svagare än inför 90-talskrisen. 

Inför årets val ska därför S ha ”samhällskritik i fokus”. Är det någonting det partiet kan så är det att opponera mot sig självt. Något lär man sig av att hålla brandtal på första maj trots att man styr landet, åtminstone om man gör det i åttio år. Det är dock långt ifrån säkert att väljarna går på det tricket en gång till. 

Varför ska de ge förnyat förtroende till en regering som helt uppenbart har misslyckats?

I den nya valstrategin står integration, lag och ordning och välfärd på menyn. Arbete är inte längre en paradfråga för arbetarpartiet. Förra valrörelsens löfte om lägst arbetslöshet i Europa 2020 ser allt mer avlägset ut, så det är förståeligt att Löfven helst vill slippa prata om arbetsmarknadspolitiken.

Enligt Eurostat ligger Sverige långt efter Tyskland och av 5 000 utlovade beredskapsjobbet blev 345 – varav 225 på Arbetsförmedlingen (SvD  25/4-17).

Valstrategin: hårdare tag

I stället är det hårdare tag som ska locka såväl alliansens som Sverigedemokraternas anhängare att välja S: ”Hela Sverige behöver kraftsamla kring dagens stora samhällsproblem med en välfärd som inte alltid levererar och en växande otrygghet” står det att läsa under rubriken ”vår berättelse om var Sverige är och vart vi ska”. 

Ett av få vallöften är en satsning på fler anställda i välfärden och Polisen. Auktionen har alltså börjat. Räkna med att det kommer att hagla bud om hur många poliser som ska trollas fram från både höger och vänster. Glädjedödaren påpekar att löftena inte innebär att fler poliser faktiskt utbildas eller att de som lämnat yrket återanställs.

 I övrigt är det svårt att veta vad som menas med ”kraftsamling” och ”kompromisslös” kamp mot brottslighet. Ännu svårare är det att se vem som skulle motsätta sig att gängkriminella sätts bakom lås och bom – inte de utpekade motståndarna i M och SD i varje fall.

S allt mer likt M

Efter förra valet konstaterades det i Socialdemokraternas valanalys att ett skäl till det dåliga valresultatet var ”en växande oförmåga” hos partiet att bedriva politik som svarar på de problem som vanligt folk möter. 

”Vi vill dock understryka att det inte är de grundläggande värderingarna om jämlikhet, rättvisa och frihet vi menar ska omprövas. Tvärtom, det är socialdemokratin som åter måste göra sig relevant för idéerna” skrev valanalysgruppen.

Varken frihet eller rättvisa nämns i valstrategin. Jämlikhet finns med på ett ställe – i bakgrundsavsnittet där S klappar sig själva på axeln för att ha höjt barnbidraget. 

Det självutnämnda Framtidspartiet har blivit konservativt. Det behöver inte vara strategiskt fel – stora väljargrupper omfamnar sådana värderingar. 

Den stora frågan är hur S ska kunna entusiasmera sina egna valarbetare genom att bli moderater i nästan allt utom skattepolitiken. 

 

Läs också: Våga tänk tanken på en S-M-regering 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag