Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Linda Nordlund

S har blivit moderater som gillar hög skatt

Löfven pekar ut en ny linje för S: högerut. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Löfven räknar kallt med att kärnväljarna följer honom högerut.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Inför förra valet upprepade Stefan Löfven meningen ”någonting håller på att gå sönder i Sverige” som en besvärjelse i varje debatt. Han fick rätt.

Efter tre och ett halvt år med den rödgröna regeringen finns det omkring 45 kriminella nätverk bara i storstäderna, omkring 800 unga, kriminella män med tillgång till skjutvapen, och 61 utsatta bostadsområden. Dessutom är den ekonomiska tillväxten (real BNP per person) svagare än inför 90-talskrisen. 

Inför årets val ska därför S ha ”samhällskritik i fokus”. Är det någonting det partiet kan så är det att opponera mot sig självt. Något lär man sig av att hålla brandtal på första maj trots att man styr landet, åtminstone om man gör det i åttio år. Det är dock långt ifrån säkert att väljarna går på det tricket en gång till. 

Varför ska de ge förnyat förtroende till en regering som helt uppenbart har misslyckats?

I den nya valstrategin står integration, lag och ordning och välfärd på menyn. Arbete är inte längre en paradfråga för arbetarpartiet. Förra valrörelsens löfte om lägst arbetslöshet i Europa 2020 ser allt mer avlägset ut, så det är förståeligt att Löfven helst vill slippa prata om arbetsmarknadspolitiken.

Enligt Eurostat ligger Sverige långt efter Tyskland och av 5 000 utlovade beredskapsjobbet blev 345 – varav 225 på Arbetsförmedlingen (SvD  25/4-17).

Valstrategin: hårdare tag

I stället är det hårdare tag som ska locka såväl alliansens som Sverigedemokraternas anhängare att välja S: ”Hela Sverige behöver kraftsamla kring dagens stora samhällsproblem med en välfärd som inte alltid levererar och en växande otrygghet” står det att läsa under rubriken ”vår berättelse om var Sverige är och vart vi ska”. 

Ett av få vallöften är en satsning på fler anställda i välfärden och Polisen. Auktionen har alltså börjat. Räkna med att det kommer att hagla bud om hur många poliser som ska trollas fram från både höger och vänster. Glädjedödaren påpekar att löftena inte innebär att fler poliser faktiskt utbildas eller att de som lämnat yrket återanställs.

 I övrigt är det svårt att veta vad som menas med ”kraftsamling” och ”kompromisslös” kamp mot brottslighet. Ännu svårare är det att se vem som skulle motsätta sig att gängkriminella sätts bakom lås och bom – inte de utpekade motståndarna i M och SD i varje fall.

S allt mer likt M

Efter förra valet konstaterades det i Socialdemokraternas valanalys att ett skäl till det dåliga valresultatet var ”en växande oförmåga” hos partiet att bedriva politik som svarar på de problem som vanligt folk möter. 

”Vi vill dock understryka att det inte är de grundläggande värderingarna om jämlikhet, rättvisa och frihet vi menar ska omprövas. Tvärtom, det är socialdemokratin som åter måste göra sig relevant för idéerna” skrev valanalysgruppen.

Varken frihet eller rättvisa nämns i valstrategin. Jämlikhet finns med på ett ställe – i bakgrundsavsnittet där S klappar sig själva på axeln för att ha höjt barnbidraget. 

Det självutnämnda Framtidspartiet har blivit konservativt. Det behöver inte vara strategiskt fel – stora väljargrupper omfamnar sådana värderingar. 

Den stora frågan är hur S ska kunna entusiasmera sina egna valarbetare genom att bli moderater i nästan allt utom skattepolitiken. 

 

Läs också: Våga tänk tanken på en S-M-regering 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!