Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Populära DNA-tester är rasbiologisk humbug

Senator Elizabeth Warren har hamnat i blåsväder efter att hon presenterat ett DNA-test för att bevisa att hon är ättling till en Cherokee-kvinna. Hennes tilltag har fått kritik från Cherokee Nation, som menar att det är "opassande och fel" att använda DNA-tester för att visa sin etniska tillhörighet.Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
"En falsk Pocahontas." Så brukar president Donald Trump nedlåtande kalla senatorn Elizabeth Warren, som säger sig ha påbrå från Cherokee-stammen.Foto: WALT DISNEY PICTURES / FILMBOLAG DISNEY
En kvinna som tillhör den amerikanska ursprungsbefolkningen uppträder vid ett firande i Los Angeles. Vem som tillhör ursprungsbefolkningen är en infekterad fråga – inte minst eftersom erkända stammar har rätt att bedriva casinon i USA.Foto: EUGENE GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
DNA-tester har blivit en stor industri, där företag påstår att de kan visa en persons etniska härstamning.

De populära DNA-testerna är ungefär lika vetenskapliga som astrologi. De måste hållas borta från politiken.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

"Falsk Pocahontas." Så brukar president Donald Trump nedlåtande kalla senatorn Elizabeth Warren. I veckan presenterade hon ett DNA-test för att bevisa att hon visst har påbrå från Cherokee-stammen. 

Testet visar att Warren sannolikt har en anfader från ursprungsbefolkningen sex till tio generationer tillbaka i tiden. Därför anser senatorn att hon inte gjorde fel när hon kryssade i en ruta för minoriteter i samband med en anställning för 30 år sedan. 

Hela historien är absurd. Men den säger mycket om vår tid.

Alla är släkt

I länder där minoriteter kompenseras med kvoter finns det naturligtvis incitament att ljuga om sin bakgrund. Eftersom identitet och etnicitet är kulturella begrepp är det svårt att avgöra vem som tillhör gruppen, och vem som inte gör det. I amerikansk lagstiftning räcker det med "en droppe svart blod" för att kunna klassas som afroamerikan.

Men en droppe afrikanskt blod? Det har vi alla. Vi behöver inte gå tillbaka till Lucy och de första människorna som började utvandringen från Afrika för 200 000 år sedan – det räcker att gå till antiken för att alla människor som lever i dag ska ha minst en gemensam anfader.

Låter det snurrigt? Tänk på att för varje generation fördubblas antalet släktingar. Du har två föräldrar, fyra mor- och farföräldrar. Sex generationer bakåt har du 64 anfäder och anmödrar, efter tio generationer har du 1 024. Och då har vi bara gått 300 år tillbaka i tiden.

Är du ättling till Djingis Khan? Välkommen till klubben

DNA-släktforskning har blivit en stor industri, där populära tester påstår sig kunna visa om du har en vikingahövding eller kanske Djingis Khan i arvsmassan. Ancestry erbjuder inte bara en rapport över din genetisk-etniska bakgrund – utan också Spotify-spellistor som speglar den. 

Jag förstår lockelsen med DNA-analyserna. Nyligen skickade en avlägsen släkting en länk till vårt släktträd. Det är fascinerande att se hur min släkt som under 400 år knappt rörde sig mer än två mil från sin sydtyska hemby nu har tusentals ättlingar, med olika modersmål, religion och hemvist. 

Den där släktingen som blev utsparkad ur den preussiska armén för att han bytte ut bordsbönen mot en ordvits någon gång under 1800-talet – är det honom jag har fått behovet att revoltera mot auktoriteter ifrån?

Svaret är naturligtvis nej. Sådant stoff duger till släktskrönor. Men det är långt ifrån klarlagt hur våra gener påverkar vår personlighet. Kommersiella DNA-analyser må vara underhållande, men de är humbug.

"I de flesta fall är det inte mer vetenskapligt än astrologi. Det testerna kan visa är var andra ättlingar till dina anfäder bor i dag – men att de bor i Skandinavien betyder inte att du härstammar från vikingar", sa Mark G Thomas, professor i evolutionsgenetik vid University College London vid ett seminarium på Naturhistoriska riksmuseet i torsdags.

Folk får ägna sig åt vilka intressen de vill: beställa DNA-tester, lägga tarotkort eller hypnotisera sig för att bli påmind om "sina tidigare liv". Men när mumbojumbo letar sig in i politiken gäller det att sätta stopp.

Vad spelar det för roll om Elizabeth Warren har en Cherokee-släkting någonstans 200 till 300 år tillbaka i släktträdet? Vad säger det om henne som person eller senator? 

Ingenting – åtminstone om man inte tror på rasbiologi.

 

Läs också:

Kvotera inte Nobelpriset – för kvinnornas skull