Linda Jerneck

Politikernas ryktesspridning om bränderna är ett haveri

Bilar brann vid ett upplopp på Kronogården i Trollhättan den 13 augusti.
Foto: JOACHIM NYWALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Är det unga på glid, främmande spioner eller en nazistkonspiration som ligger bakom bilbränderna? Ledande politiker borde ha omdöme nog att hålla tyst till vi vet mer.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Svartklädda personer satte eld på ett 80-tal bilar på flera platser i Västsverige under måndagskvällen. En mobilfilm som tagits av grannar som nu sprids i sociala medier visar hur gänget snabbt tänder eld på flera bilar på en parkeringsplats. Snart hörs höga smällar och stora lågor slår upp från bakluckorna. 

Attacken ser – åtminstone för en lekman – mycket välorganiserad ut. Bilbrännarna är maskerade, de är utrustade med vad som ser ut att vara smällare, molotovcocktails och bensin. 

Strax därefter brann det även i Trollhättan – och bränderna följdes av upplopp. Mellan 30 och 40 personer blockerade vägar i området och polisen möttes av stenkastning. Därför dröjde det innan räddningstjänsten kunde komma fram och släcka bränderna.

https://youtu.be/5WiLf6DF4tA

Spekulationer från riksdagsbänken

Bilarna brinner mitt i en valrörelse, och det märks på hur snabba politikerna varit med sina utspel. Jimmie Åkesson vill bjuda in poliser från andra europeiska länder för att få stopp på utvecklingen. Ulf Kristersson vill se fler poliser och menar att "det måste hända något nu". 

Det är en sak att tänka högt kring vilka åtgärder som borde sättas in, men en annan att spekulera kring orsakerna bakom händelserna. Statsminister Stefan Löfven liknade attacken vid en "militär operation" i Ekot. Daniel Riazat, riksdagsledamot för V, skrev på Twitter att "skulle inte förvåna mig om extremhögern var inblandade på något sätt".

Än längre går den centerpartistiske riksdagsledamoten Johan Hedin när han skriver på Facebook att "det kan bara finnas en agenda för detta beteende: de vill att valet ska handla om bilbränder". Han hoppas dock att det "inte är orkestrerat av de mörkerkrafter som hotar vår demokrati och vårt oberoende". Flera andra politiker har delat vidare inlägget.

https://www.facebook.com/johan.hedin.71/posts/10157635427056124

Vad menar Hedin? Har nazister – eller kanske rysk underrättelsetjänst – betalat unga för att dra i gång ett upplopp? Finns det några belägg för det, eller är det fria spekulationer? 

Hedins analys att det bara kan finnas en agenda – nämligen att påverka valet – säger mer om riksdagsmännens verklighet än förortsbornas. Ett stort antal bilar bränns årligen – valår eller ej. Minns Husbykravallerna 2013, där en förklaring var att kriminella ville störa polisens verksamhet. 

Vi behöver ledare som håller huvudet kallt

Det är naturligtvis oacceptabelt att ett fåtal personer med tändare och molotovcocktails kan ta hela bostadsområden som gisslan. Självklart måste samhället reagera, de skyldiga gripas och ställas inför rätta. Men ledande politiker borde veta bättre än att dras med i stämningen och uttala sig innan vi vet vad som faktiskt hände.

Det kan visa sig att bränderna i Västsverige hade ett politiskt syfte – men oavsett är det av största vikt att vi alla hjälps åt att inte sprida annan information än den som svenska myndigheter har bekräftat. 

Påverkanskampanjens första syfte är att skapa förvirring, det andra att skapa misstro. Genom att sprida konspirationsteorier bidrar man till bådadera.

Det är beklämmande att personer som gör anspråk på att leda landet inte tänker efter före. I krislägen behöver vi ledare som håller huvudet kallt.


Läs också:

Så här kommer valet att hackas

Fotnot: I spelaren ovan visas det senaste avsnittet av åsiktsprogrammet Ledarsnack. Denna gång om extremism och hedersförtryck med Ann-Sofie Hermansson och Nalin Pekgul.