Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Linda Nordlund

Polishuset i Rinkeby är en front som måste försvaras

Natten till tisdagen körde maskerade män in en bil på byggarbetsplatsen för det nya polishuset i Rinkeby och tände på. Bilden är från en bilbränning i området i samband med upploppen 2013. Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT
Polisbilar i Rinkeby. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Nattens våldsamma attack mot bygget av ett nytt polishus i Rinkeby är bara det senaste försöket att tvinga bort polisen från området. Rättstaten måste stå pall mot gängen.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Natten till tisdagen attackerade åtta maskerade män de väktare som bevakar bygget av ett nytt polishus i Rinkeby. Männen ska ha kastat stenar och bangers – kraftiga knallskott – mot väktarna. Därefter tände de eld på bilen de använt för att forcera grinden in till byggområdet, och i den fanns fler bangers. Det var svårt för räddningstjänst och polis att agera på grund av explosionsrisken, skriver polisen i händelserapporten.

Till SVT sa Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen, att det kan vara kopplat till att polisen tidigare under dagen gjorde ett narkotikatillslag i Rinkeby: "Det är inte helt ovanligt att det blir reaktioner på en sådan sak". 

Nej, ovanligt är det inte. Efter att polisen grep en efterlyst person i Rinkeby centrum i februari förra året kastade en mobb stenar mot patrullen och träffade en polis. Patrullen tvingades svara med varningsskott och verkanseld. Det blev starten på en kväll av upplopp: bilar brann, butiker plundrades, två personer misshandlades. 

Som att köra in i en säck

Problemen för polisen att verka i området går tillbaka till när det byggdes. Tidens idéer om trafikseparering – med nedsänkta bilgator, gångtunnlar och broar – fick andra effekter än de avsedda i miljonprogramsområdena: "Reträttvägarna ut ur området är få och begränsade vilket gör att polisens arbete försvåras" skriver polisens nationella operativa avdelning (Noa)

För polisen är det som att köra in i en säck. Och det utnyttjas av kriminella, som lägger sig i bakhåll. Från gångbroarna är det lätt att kasta sten på utyckningsfordon. 

"Upplevelsen i de särskilt utsatta områdena är att situationer som tidigare kunde lösas av en polispatrull numera kräver två till fyra patruller", skriver Noa.

Rinkeby är sedan länge ett "särskilt utsatt område". Det betyder att det är ett bostadsområde där knarkhandel sker öppet och kriminella har tagit över utemiljön, där de boende inte vågar vittna om vad de sett – eller utsatts för. Ett parallellsamhälle. 

Ingen byggherre ville bygga polishuset

Här härjar Tyson-nätverket. Ett av Stockholms tyngsta gäng, som sysslar med smuggling och försäljning av cannabis och kokain. När Expressen granskade gängen tidigare i år berättade en polisman att det handlar om uppemot 100 kilo narkotika – i månaden. Stora kvantiteter betyder stora pengar. Gängledarna har flyttat från Rinkeby till fina adresser i innerstan. Langarna är kvar. 

Och de vill inte bli störda av polisen. 

Det har inte funnits någon polisstation på Järvafältet sedan 2014, men 2015 beslutades att det gamla serviceboendet nära centrum ska byggas om till en station för 240 poliser. Familjebostäder bjöd in till en upphandling. Men ingen byggherre ville åta sig uppdraget. Det var för farligt

Redan när Rinkebystråket rustades upp några år tidigare blev byggarbetare misshandlade och hotade, och verktyg stals även på dagtid. Och det var ändå bara en butiksgata. En polisstation? Då är hotbilden en annan.

Till slut gick jobbet till NCC, för dubbla priset – 747 miljoner istället för 434. Det nya polishuset ska vara klart nästa höst, om bygget kan fortsätta utan störningar. Ett vaktbolag patrullerar dygnet runt.

Det är viktigt för hela landet att polisstationen i Rinkeby kan öppna. Här går rättstatens viktigaste front; håll den. Vi kan inte acceptera att bostadsområden överges och överlämnas till gängen.

 

Läs också: Hellre en radiobil än 200 kommunikatörer 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!