Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Partiledare borde inte ha Instagram-konton

Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) är två partiledare som delar många bilder av sina familjeliv på Instagram.Foto: ULF KRISTERSSON
Magdalena Andersson (S) är ett föredöme för andra politiker – hon värnar sitt privatliv.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur ska man behålla respekten för politiker efter att de postat den åttiofjärde selfien med smickrande filter?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Vi får de politiker vi förtjänar, brukar det heta. Att vår narcissistiska tid fostrar partiföreträdare som tycks älska rampljuset mer än makten är därför inte konstigt. Men bara för att en dokusåpakändis kan bli USA:s president, betyder det inte att statsministerkandidater bör bygga image som vore de dokusåpakändisar.

Glöm Hanif Bali och hans memes. Det som verkligen riskerar att skapa politikerförakt är Ulf Kristerssons, Annie Lööfs och Alice Bah Kuhnkes Instagramkonton.

Ett talande exempel kommer från Bah Kuhnkes flöde: Efter ett brandattentat mot en lokalpolitiker med judisk bakgrund postade demokratiministern ett uppenbart proffsigt porträtt av sig själv, taget framför Stockholms stora synagoga. Resultatet blir att fokus hamnar på Alice Bah Kuhnke, som en riddare i vit rustning, snarare än på de antisemitiska hatbrotten.

https://www.instagram.com/p/BowESyIHOVO/?utm_source=ig_web_copy_link

Lika tondöv var Annie Lööf när hon uppmärksammade ettårsdagen av Metoo-uppropen mot våldtäkter, sexuella trakasserier och övergrepp med att lägga upp en bild där Annie Lööf tar en selfie av Annie Lööf, med texten "Annie Lööf om #metoo". Det handlade med andra ord väldigt mycket om Annie Lööf och betydligt mindre om offren som vittnade under kampanjen.

https://www.instagram.com/p/Bo9LBdEFUGu/?utm_source=ig_web_copy_link

Om ledande politiker har öppna konton i sociala medier är det naturligtvis rätt att  använda dem för att prata politik. Men det är stor skillnad på att lyfta fram en fråga, och att framhäva sin egen person så till den grad att man överskuggar sakpolitiken.

Att det tenderar att leda till självupptagna inlägg är det ena skälet till att ledande politiker borde förbjudas att använda Instagram. Det andra är smetigheten. 

Politikerna verkar helt ha missförstått den feministiska devisen "det privata är politiskt". De fläker ut sina familjer och privatliv – inte för att visa på varför politiska reformer behövs, utan för att fiska likes. 

Att det är bra att träna, låter de oss också veta. Visst är det bra om hugade statsministerkandidater håller sig i form och hjärtattacker stången. Men INGEN vill veta hur statsministern ser ut i löpartajts. Hur ska man kunna känna någon som helst respekt för en makthavare som man har sett i lycra?

https://www.instagram.com/p/BoUifUrB2xN/?utm_source=ig_web_copy_link

Partiledare och ministrar är makthavare. De ska förkroppsliga sina ämbeten, eller det ansvar de säger sig vara redo att axla. 

Med stor makt över människors liv måste man klara av att hålla distansen. Skilja mellan sak och person – och mellan sig själv och sin titel. 

Det finns en politiker som är ett föredöme: Magdalena Andersson. Hon skulle aldrig börja prata om sin förlossning som Ebba Busch Thor – jag vet inte ens om hon har familj – eller släpa med en professionell fotograf till utegymmet som Annie Lööf. Den offentliga personen Magdalena Andersson är finansminister, punkt. 

Tänk om de som styrde landet hade integritet och vågade säga nej till både journalister och partistrateger. Nej till lustiga fototillfällen och att vara bjussig på Instagram. Nej till att lämna ut sina kakrecept. Och ett orubbligt över-min-döda-kropp-NEJ till att använda sina barn som politisk rekvisita. 

Nog hade det varit lättare att känna både förtroende och respekt för dem då? 

 

Läs också:

Knytblusministrarna är inte riktigt kloka